Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/INF/432
12. december 2011

Oglaševalski natečaj ZN na temo vode

DUNAJ, 12. december (Informacijska služba ZN) - Združeni narodi so objavili evropski oglaševalski natečaj z naslovom "Prihodnost, kot si jo želimo - kapljica na kapljico" ( The Future We Want - Drop by Drop). Natečaj povezuje izzive povezane z vodo, zelenim gospodarstvom in konferenco Rio +20.

Vseevropski natečaj je del globalne kampanje Združenih narodov pod imenom "Prihodnost, kot si jo želimo", ki osvešča javnost o prihajajoči konferenci Rio +20; gre za konferenco ZN o trajnostnem razvoju, ki bo potekala od 20. do 22. junija 2012.

"Za promocijo globalne kampanje ZN za Rio +20, torej Prihodnost, kot si jo želimo ( The Future We Want), smo skrbno premislili o različnih temah in ugotovili, da je voda in njeno onesnaževanje v Evropi prav tista tema, ki se bo dotaknila vsakogar. Če pa se bodo slednje lotili ustvarjalci, bo postala še toliko bolj prepoznavna," je povedala Afsane Bassir-Pour, direktorica UNRIC v Bruslju.

Natečaj nagovarja strokovnjake in laike iz 48-ih evropskih držav, da oblikujejo časopisni oglas, ki bo osvestil in navdihnil evropsko javnost, da najde zelene rešitve pri upravljanju in ohranjanju vodnih virov; tako za to generacijo kot za vse prihodnje.

Achim Steiner, podsekretar ZN in izvršni direktor UNEP, opozarja, da bi lahko naložbe v vodni sektor v višini le 0,16 odstotka svetovnega BDP zmanjšale pomanjkanje vode, pri čemer bi lahko hitro prepolovili število ljudi, ki nimajo dostopa do varne pitne vode in sanitarij.

"Pridobivanje javne podpore skozi oglaševalski natečaj kapljica na kapljico bo sestavni del naših prizadevanj in podpora iniciativi UNEP z naslovom GreenUp!, ki poteka v okviru priprav na Rio +20," pravi dr. Steiner.

Poleg prve nagrade bomo podelili še dve nagradi, in sicer eno v mladinski kategoriji, drugo pa za zmagovalca iz javnega glasovanja. Glavnega nagrajenca bo izbrala žirija, ki jo bo sestavljali strokovnjaki iz področja oglaševanje in drugi mednarodni strokovnjaki.

Tekmovanje se pričenja 10. decembra 2011, in sicer na mednarodni dan človekovih pravic, konča pa ob polnoči 29. februarja 2012. Zmagovalec javnega glasovanja bo razglašen 22. marca 2012 na svetovni dan voda, nagrajenec iz mladinske kategorije 11. aprila 2012, glavni nagrajenec pa 5. junija 2012 na svetovni dan okolja.

* *** *

Dodatne informacije lahko najdete na spletni strani natečaja: www.dropbydrop.eu

ali se obrnite na:

Afsane Bassir-Pour
Direktorica UNRIC
E-pošta: bassirpour[at]unric.org
Telefon: (+32-2) 788-847-0

Za dodatne informacije o Programu ZN za okolje se obrnite na:

James Morris
Predstavnik za odnose z javnostmi
E-pošta: james.morris[at]unep.org
Telefon: (+32-2) 213-3059