Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/SGSM/242
27. januar 2011

Generalni sekretar Združenih narodov, Ban Ki-moon:

"Ob dnevu spomina na žrtve holokavsta počastimo ženske, ki so v tistih časih nepopisno trpele, hkrati pa obudimo spomin na njihovo dediščino"

Sporočilo ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta,
27. januar 2011

DUNAJ, 27. januar (Informacijska služba ZN) - Mednarodna skupnost se vsako leto združi ob dnevu spomina na holokavst; v spominu na grozote, ki se nikoli več ne smejo zgoditi. Vsako leto tako obeležimo zelo pomemben dan.

Na obletnico osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau, ki velja za največjega in najbolj razvpitega, se spominjamo na milijone Judov, vojnih ujetnikov, političnih disidentov in pripadnikov manjšin, kot so Romi in Sinti, homoseksualci in hendikepirani, ki so bili s strani Nacistov in njihovih simpatizerjev sistematično usmrčeni.

Letos izkazujemo posebno spoštovanje prav ženskam, ki so utrpele holokavst. V mislih imamo matere in hčerke, babice, sestre in tete, ki so na lastni koži občutile, kako se ti lahko življenje nepreklicno spremeni. Lahko ti izgine celotna družina, s tem pa tudi njena tradicija. Kljub grozljivim primerom diskriminacije, pomanjkanja in krutosti, so vedno znova našle načine, kako se upreti svojim zatiralcem.

Priključile so se uporniškim gibanjem, pomagale ljudem v stiski, tihotapile hrano v gete in se nepopisno žrtvovale, da so ohranile življenja svojih otrok. Njihov pogum nas vedno znova navdihuje. Ob dnevu spomina na žrtve holokavsta imamo možnost, da te ženske počastimo, hkrati pa obudimo spomin na njihovo dediščino. Zavežimo se, da se bomo zavzemali za svet, kjer se takšne grozote nikoli več ne bodo ponovile.

Vsi se zavedamo, da sveta brez grozot še nismo ustvarili. Povsod po svetu so ženske in dekleta še vedno žrtve nasilja, zlorab in diskriminacije. Združeni narodi so odločni v svojih prizadevanjih za krepitev in varovanje njihovih temeljnih človekovih pravic. S tem ko bomo opolnomočili ženske, bomo opolnomočili celotno družbo.

Nikoli več ne smejo družine utrpeti takšno vrsto zla, kot so ga morale v času holokavsta. Samo s sodelovanjem lahko preprečimo genocid in končamo primere nekaznovanosti. Nove generacije moramo izobraževati o grozotah naše zgodovine in tako lahko dosežemo, da bo nekega dne človeško dostojanstvo resnično na prvem mestu in ga bo vsak lahko deležen.

* *** *