Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/242
2011. január 27.

Az Egyesült Nemzetek főtitkára, Ban Ki Mun:

"Ezen az emléknapon tisztelegjünk a holokauszt során szenvedett nők és örökségük előtt"

Üzenet a holokauszt nemzetközi emléknapján,
2011. január 27.

BÉCS, január 27. (ENSZ Információs Szolgálat) - Minden évben a holokauszt emléke egyesíti a nemzetközi közösséget és olyan tanulságokkal szolgál amelyre mindannyiunknak oda kell figyelnie.

Ez egy rendkívül fontos éves megemlékezés.

A legnagyobb és legkegyetlenebb náci haláltábor, Auschwitz-Birkenau felszabadításának évfordulóján, zsidók millióira emlékezünk, csakúgy mint azokra a hadifoglyokra, politikailag másként gondolkodókra, kisebbségi csoportok tagjaira, a romákra, a szintikre, homoszexuálisokra és fogyatékos emberekre akiket szisztematikusan gyilkoltak meg a nácik és szimpatizánsaik.

Idén különös tiszteletünket fejezzük ki azon nők iránt akik a holokauszt során szenvedtek. Anyák és leányaik, nagymamák, húgok, nagynénik tapasztalták, hogy életük visszafordíthatatlanul megváltozik, családjukat szétszakították, hagyományaikat összetörték. Mégis a szörnyű cselekmények ellenére, a hátrányos megkülönböztetés, a nélkülözés és kegyetlenségek dacára mindig megtalálták a módját, hogy harcoljanak zaklatások ellen.

Csatlakoztak az ellenálláshoz, mentették a veszélyben lévőket, élelmiszert csempésztek a gettókba, és fájdalmas áldozatokat hoztak, hogy gyermekeiket életben tartsák. Bátorságuk ma is inspirálóan hat. Az idei holokauszt emléknapon tisztelegjünk ezek előtt a nők előtt és örökségük előtt. Fogadjuk meg, hogy olyan világot teremtünk, ahol hasonló szörnyűségek nem ismétlődhetnek meg többet.

Mind tudjuk, hogy az ilyen jövő még várat magára. Mindenhol a világon vannak még nők és leányok akik továbbra is zaklatás, erőszak és diszkrimináció áldozatai. Az Egyesült Nemzetek Szervezete elkötelezett az alapvető emberi jogok előmozdítása és védelme iránt. A nők helyzetének megerősítése révén mindenki erősebb lesz minden társadalomban.

Soha többé nem szabadna családoknak olyan szenvedéseket kiállni, mint a holokauszt idején. Csak együtt tudjuk megakadályozni a népirtásokat és együtt vethetünk véget a büntetlenségnek. Azáltal, hogy minden új generációnak oktatjuk a történelem eme szörnyű epizódját elősegíthetjük, hogy az emberi méltóság mindenki számára fenntartható legyen.

* *** *