Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/SGSM/269
26. maj 2011

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon:

"Izkažimo svoje spoštovanje več kot 120.000 vojakom, policistom in civilnemu osebju, ki so kot pripadniki modre zastave dejavni po vsem svetu, hkrati pa se spomnimo na tiste, ki so izgubili življenje v prizadevanjih za mir"

Sporočilo ob mednarodnem dnevu mirovnikov Združenih narodov,
29. maj 2011

DUNAJ, 29. maj (Informacijska služba ZN) - Letošnje tragedije, ki so doletele pripadnike mirovnih sil Združenih narodov, so jasno opozorilo na tveganja, ki so povezana z njihovim pomembnim delom za mir. S tem ko praznujemo mednarodni dan mirovnikov ZN, izkažemo svoje spoštovanje več kot 120.000 vojakom, policistom in civilnemu osebju, ki so kot pripadniki modre zastave dejavni po vsem svetu, hkrati pa se spomnimo na tiste, ki so izgubili življenje v prizadevanjih za mir.

V zadnjih mesecih so Združeni narodi doživeli vrsto tragedij, ki so prišle ena za drugo. V začetku aprila je bilo ubitih sedem pripadnikov mirovnih sil v napadu na postojanko ZN v Afganistanu. Le nekaj dni pozneje je v letalski nesreči izgubilo življenje 32 ljudi, od katerih je bila večina pripadnikov ZN, ki so delali za mirovno operacijo ZN v Demokratični republiki Kongo. Ti incidenti in drugi smrtni primeri po vsem svetu le večajo bolečino lanskih tragičnih dogodkov, ko je življenje izgubilo 173 pripadnikov mirovnih sil zaradi naravnih nesreč, nasilja, nezgod in bolezni. Številka tudi vključuje več kot 100 žrtev, ki so posledica strašnega potresa januarja lani na Haitiju.

Medtem ko se spominjamo težkih izgub med našim osebjem, tudi častimo njihove dosežke. Med drugim so nudili pomoč južnem Sudanu pri izvedbi referenduma, reševali povolilno krizo v Slonokoščeni obali, izvajali nadzor po hribih južnega Libanona in nudili podporo pri usposabljanju policije v Vzhodnem Timorju ter krepili njihove zmogljivosti in institucionalni razvoj. Modre čelade Združenih narodov so Organizacijo zastopale v svoji najboljši luči; vzpostavljale so stabilne razmere, spodbujale spravo in krepile upanje v boljšo prihodnost.

Njihova namestitev je odraz našega skupnega prepričanja, da ljudem, ki so preživeli vojno, ne bi bilo potrebno ponovno trpeti zaradi obdobja negotovosti, nepravičnosti in strahu. Takšne razmere moramo nujno odpraviti, če želimo doseči trajni mir.

Tema letošnjega mednarodnega dne je ohranjanje pravne države, saj s tem povezani ukrepi bistveno vplivajo na uspešnost mirovnih operacij za ohranjanje miru. Ohranjanje pravne države od nas zahteva okrepitev zaupanja v policijo, pravosodni sistem in zavode za prestajanje kazni zapora. Iz tega razloga ZN izobražujejo policijo, da ne bi nikoli zlorabila svoje moči, podpirajo delovanje sodišč v bran pravici in si prizadevajo za humane razmere v času pripora.

Na letošnji dan mirovnikov ZN, ki se osredotoča na pravno državo, se zahvaljujemo vsem državam, ki za naše mirovne operacije prispevajo vojake, policiste in civilno osebje, hkrati pa izkazujemo spoštovanje vsem posameznikom, ki s predanostjo služijo Združenim narodom.

* *** *