Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/269
2011. május 26.

Ban Ki Mun, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára:

"Tisztelgünk 120,000 katonai, rendőr és civil előtt, akik világszerte a kék zászló alatt szolgálnak és emlékezünk mindazokra, akik életüket adták a békéért"

Üzenete az ENSZ Békefenntartók Nemzetközi Napján,
2011. május 29.

BÉCS, május 29. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az idei tragédiák, amelyek az ENSZ békefenntartókat érték kijózanítóan emlékeztetnek a békéért folytatott fontos munkájukkal járó kockázatokra. Az ENSZ Békefenntartók nemzetközi napján tisztelgünk a 120,000 katonai, rendőr és civil előtt, akik világszerte a kék zászló alatt szolgálnak és emlékezünk mindazokra, akik életüket adták a békéért.

Az elmúlt hónapokban az ENSZ-t gyors egymásutánban több tragédia is érte. Április elején hét alkalmazottat gyilkoltak meg egy ENSZ létesítmény ellen irányuló támadáskor Afganisztánban. Néhány nappal később 32 életet követelt, köztük sok ENSZ alkalmazottét, a Kongói Demokratikus Köztársaságban békefenntartó tevékenységet folytatott repülőgépet ért szerencsétlenség. Ezek és más csapások követték a tavalyi év fájdalmas történéseit, amikor 137 békefenntartó vesztette életét természeti katasztrófák, erőszak, balesetek és járvány következtében, közülük több mint százan a szörnyű januári földrengésben, Haitin.

Amikor munkatársaink áldozathozatalára emlékezünk, tisztelgünk is eredményeik előtt. A dél szudáni népszavazás támogatásától az elefántcsontparti választások utáni válság megoldásáig, a kelet-timori rendőrség képzésének, kapacitásbővítésének és intézményi fejlesztésének támogatásától a dél-libanoni dombok közötti őrjáratozásokig az ENSZ kéksisakosok a legjobb oldalát képviselték az ENSZ-nek. a stabilitás visszaállítását, a megbékélés elősegítését és egy jobb jövőbe vetett remény táplálását.

Annak a kollektív meggyőződésünknek a megtestesítője a munkájuk, hogy azoknak, akik túlélték a háborút ne kelljen még egyszer szenvedniük a bizonytalanságtól, az igazságtalanságtól és félelemtől - és csak ha ezek a körülmények megszűnnek, akkor remélhetünk tartós békét.

A jogállamiság fenntartása, az idei nemzetközi nap témája, nélkülözhetetlen a sikerhez. Ez erősödő bizalmat igényel a rendőrség, az igazságszolgáltatási rendszerek és a büntetés végrehajtó intézmények működésében. Az Egyesült Nemzetek Szervezete ezért képzi a rendőröket, hogy ne éljenek vissza a hatalmukkal, ezért támogatja bíróságok megfelelő működését és ezért dolgozik a fogva tartás emberhez méltó körülményeiért.

Az ENSZ Békefenntartók mai, a jogállamiságra fókuszáló nemzetközi napján köszönjük azoknak az országoknak a hozzájárulását, amelyek katonákat, rendőröket és civil személyzetet adnak működésünkhöz és tisztelgünk azon egyének előtt, akik elkötelezettséggel és odaadással szolgálják az Egyesült Nemzetek Szervezetét.

* *** *