Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/SGSM/310
8. december 2011

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon:

"Vsi imamo odgovornost, da ukrepamo proti korupciji kot raku sodobne družbe"

Sporočilo ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji,
9. december 2011

DUNAJ, 9. december (Informacijska služba ZN) - Korupcija prizadene vse države. Ogroža družbeni napredek ter krepi neenakost in nepravičnost.

Ko koruptivni posamezniki in institucije ukradejo nujno potrebna sredstva za razvoj, so revni in ranljivi posamezniki prikrajšani za izobraževanje, zdravstveno varstvo in druge osnovne storitve.

Kljub temu da lahko korupcija še bolj marginalizira revne, ti ne bodo utišani. Dogodki v arabskem svetu služijo kot dokaz. Preprosti ljudje so s skupnim glasom obsodili korupcijo in od vlad zahtevali, da se borijo proti temu zločinu nad demokracijo. Njihovi protesti so sprožili spremembe na mednarodni ravni, čeprav bi pred meseci težko verjeli, da je to sploh mogoče.

Vsi imamo odgovornost, da ukrepamo proti korupciji kot raku sodobne družbe.

Združeni narodi pomagajo državam, da lažje preprečujejo korupcijo, kar je sestavni del naše širše oziroma sistemske kampanje, ki si prizadeva okrepiti demokracijo in dobro upravljanje.

Konvencija Združenih narodov proti korupciji je močno orodje v tem boju. Vse vlade, ki konvencije še niso ratificirale, pozivam, da to storijo brez odlašanja. Vlade tudi pozivam, da v vse nacionalne programe vključijo protikorupcijske ukrepe, ki podpirajo trajnostni razvoj.

Tudi zasebni sektor lahko veliko pridobi s protikorupcijskimi ukrepi. Korupcija namreč izkrivlja trge, podjetjem povečuje stroške in na koncu še kaznuje potrošnike. S protikorupcijskimi ukrepi lahko podjetja ustvarijo bolj pregledno svetovno gospodarstvo, za kar si prizadeva tudi globalna pobuda United Nations Global Compact.

Na letošnji mednarodni dan boja proti korupciji se zavežimo, da bomo naredili vse, kar je v naši moči, da se znebimo korupcije. Hkrati tudi osramotimo tiste, ki se je poslužujejo, saj s tem ogrožajo našo kulturo, ki ceni etičnost.

* *** *