Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/310
2011. december 8.

Az Egyesült Nemzetek Főtitkára Ban Ki Mun:

"Mindnyájunk felelőssége, hogy fellépjünk a pusztító korrupció ellen"

Üzenete a korrupció elleni nemzetközi napon,
2011. december 9.

BÉCS, december 9. (ENSZ Információs Szolgálat) - A korrupció minden államban jelen van, aláássa a társadalmi fejlődést és táptalaja az egyenlőtlenségnek és igazságtalanságnak.

Amikor a kétségbeesetten várt fejlesztési alapokat korrupt egyének és intézmények ellopják, akkor a szegény és sebezhető emberektől rabolják el az oktatást, az egészségügyi ellátást és más elengedhetetlenül fontos szolgáltatásokat.

Jóllehet a szegényeket marginalizálhatja a korrupció, a szájukat nem foghatja be. Az arab világban és azon túl is idén tapasztalt események során az egyszerű emberek összefogtak és közösen léptek fel a korrupció ellen, követelve, hogy kormányaik harcoljanak ez ellen a demokrácia ellenes bűn ellen. Tiltakozásaik olyan változásokat indítottak el a nemzetközi színtéren, amelyeket hónapokkal korábban elképzelni sem tudtunk.

Mindnyájunk felelőssége, hogy fellépjünk a pusztító korrupció ellen.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete egy széleskörű, a demokráciát és jó kormányzást támogató kampány keretében segít az országoknak felszámolni a korrupciót.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Korrupció Elleni Egyezménye hathatós eszköz a harcban. Sürgetem azokat az államokat, amelyek még nem ratifikálták az egyezményt, hogy haladéktalanul tegyék meg. Felhívom továbbá a kormányokat arra, hogy a fenntartható fejlődést támogató mindegyik nemzeti programba illesszék be a korrupcióellenes intézkedéseket.

A magánszektor is rendkívül sokat nyerhet a hatékony intézkedés nyomán. A korrupció torzítja a piacokat, növeli a cégek költségeit és végső soron a fogyasztót bünteti. A cégek egy átláthatóbb globális gazdaságot teremthetnek a korrupció ellenes kezdeményezésekkel, mint például az ENSZ Globális Megállapodása.

Az idei korrupció elleni nemzetközi napon fogadjuk meg, hogy részt vállalunk a korrupció felszámolásában, megszégyenítve azokat, akik nap mint nap gyakorolják és veszélyeztetik az etikus viselkedést értékelő kultúrát.

* *** *