Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/INF/514
14. september 2015

Zasedanje Generalne skupščine ZN se prične 15. septembra 2015

DUNAJ, 14. september (Informacijska služba ZN) - 70. zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov (ZN) se prične 15. septembra 2015 na sedežu ZN v New Yorku.

V naslednjem tednu po otvoritvi bo sledil vrh ZN za sprejem razvojne agende po letu 2015. V ta namen bo potekalo plenarno zasedanje na visoki ravni, ki bo trajalo od petka, 25. septembra, do nedelje, 27. septembra 2015. Na vrhu se pričakuje, da se bodo svetovni voditelji dogovorili o novem nizu trajnostnih ciljev, ki bodo gradili na uspehu razvojnih ciljih tisočletja. Slednji so posebni cilji ZN, ki si prizadevajo končati revščino in se bodo iztekli konec leta 2015.

Letna splošna razprava skupščine, kjer se zberejo voditelji držav in vlad ter drugi visoki državni predstavniki, se bo pričela v ponedeljek, 28. septembra, in potekala vse do ponedeljka, 5. oktobra. V okviru splošne razprave visoki gostje predstavijo svoje stališče o perečih svetovnih izzivih.

Predsednik 70. zasedanja bo Mogens Lykketoft iz Danske, ki je služboval v kabinetu premierja 11 let in bil od 2000 do 2001 danski zunanji minister. Gospod Lykketoft se je rodil v Kopenhagnu 9. januarja 1946, torej bo v času zasedanja skupščine dopolnil 70 let. Ta zanimiv podatek je izpostavil v svojem govoru v Generalni skupščini, ko je bil izvoljen junija letos.

V njegovem govoru je gospod Lykketoft svoje prvo srečanje z ZN v pisarnah Društva za ZN v Kopenhagnu opisal takole: "Takrat sem iskreno upal, da bo mednarodna organizacija okvir, v katerem bosta prevladala racionalnost in humanost; preko katerega bo mogoče skleniti sporazume o razoroževanju; da bodo velike sile končno resnično sodelovale za boljšo prihodnost celotnega človeštva; ki bo narodom pomagal pri doseganju samouprave in neodvisnost; ki bo brez rasnih predsodkov ščitil pravice manjšin ter ranljivih in marginaliziranih skupin, vključno z ženskami, otroci, razseljenimi, invalidi in domorodnimi ljudstvi. Tudi danes je to upanje izjemno pomembno."

Vodilo njegovega mandata kot predsednika Generalne skupščine bo: "70 let Združenih narodov - nove zaveze k ukrepom".

Gospod Lykketoft je dejal, da je njegova prva naloga zagotoviti uspešno srečanje, kjer bodo svetovni voditelji soglasno sprejeli nove cilje trajnostnega razvoja, ki bodo pomenili novo zavezo k ukrepom. Njegove druge prednostne naloge se osredotočajo na mir in varnost ter človekove pravice.

"Žalostno je, da svet še danes trpi zaradi oboroženih spopadov, terorizma, nasilnega ekstremizma in radikalizacije, hkrati pa prihaja do širjenja jedrskega orožja in povečanih tveganj za nadaljnje napetosti med velikimi silami. Samo svet, ki spoštuje najbolj temeljne človekove pravice, je lahko harmoničen ter družbeno in ekonomsko trajnosten," je dejal gospod Lykketoft.

Predsednik namerava v aprilu, maju in juliju 2016 organizirati dogodke na visoki ravni, in sicer s področja naslednjih tem: kako doseči nove cilje trajnostnega razvoja; kako krepiti vlogo in usklajenost ZN na področju miru in varnosti, vključno z doseganjem napredka v mirovnih operacij, operacijah za vzpostavljanje miru ter pri vlogi žensk na področju miru in varnosti; in kako uveljavljati človekove pravice, dobro upravljanje, pravno državo in enakost spolov v okviru delovanja ZN.

Med drugim bo v petek, 23. oktobra 2015, potekala svečana slovesnost ob sedemdeseti obletnici začetka veljavnosti Ustanovne listine ZN.

70. zasedanje Generalne skupščine bo vključevalo tudi dva posebna srečanja; eno o svetovnem problemu drog, drugo pa o virusu HIV/aidsu. V času zasedanja bo potekal še 10-letni pregled napredka pri izvajanju rezultatov Svetovnega vrha o informacijski družbi.

* *** *

Za dodatne informacije obiščite uradno spletno stran Generalne skupščine ZN: http://www.un.org/en/ga/.

Za dodatne informacije o delu ZN v slovenskem jeziku obiščite naslednjo spletno stran: http://www.unis.unvienna.org/unis/sl/topics/un-general.html