Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/SGSM/598
26. januar 2015

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon:

Sporočilo ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta

27. januar 2015

DUNAJ, 27. januar (Informacijska služba Združenih narodov) - Danes mineva sedemdeset let od osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau.

V taborišču je umrlo več kot milijon jetnikov, predvsem Judov. Nacisti so v tem taborišču uvedli pošasten koncept ''industrializiranega uboja''; ljudi se je pobijalo brutalno in sistematično. Med žrtvami so bili tudi Poljaki, ki niso bili Judje, politični zaporniki, sovjetski vojni ujetniki, Sinti in Romi, homoseksualci, gibalno ovirani in Jehove priče.

Množični poboj, ki mu ni primere v človeški zgodovini, je bil motiviran na podlagi perverzne in na rasi temelječe ideologije nacistov. Slednji so si prizadevali, da izsledijo in ubijejo vsakega Juda ter vse druge, ki so jih pojmovali kot manjvredne.

Človeštvo se je združilo, da premaga nacistično grožnjo. Danes smo ponovno na preizkušnji. Povsod po svetu se manjšine pogosto soočajo s fanatizmom. Sektaške napetosti in druge oblike nestrpnosti so v porastu. Antisemitski napadi se nadaljujejo, pri čemer se Jude pobija samo zato, ker so Judje. Ranljive skupine po svetu še naprej pokopavajo svoje bližnje in živijo v strahu pred nadaljnjim nasiljem.

Na podlagi tragedije druge svetovne vojne in holokavsta je bila oblikovana misija Organizacije združenih narodov. Zavezani smo, da ščitimo ranljive, spodbujamo temeljne človekove pravice in podpiramo svobodo, dostojanstvo in vrednost vsakega posameznika.

V zadnjem desetletju je Posebni program Združenih narodov za osveščanje o holokavstu mobiliziral učence in pedagoge po vsem svetu ter pomagal pri uresničevanju naše misije. Hvaležni smo za pomoč naših številnih partnerjev, vključno s preživelimi holokavsta, ki so prispevali k našemu delu. Delo partnerjev je samo v zadnjem letu doseglo 42 držav.

Vsak dan smo priča nasilju in diskriminaciji, kar je krut opomnik, kako smo še vedno daleč od polnega spoštovanja človekovih pravic in odprave genocidnih teženj. Okrepiti moramo naša prizadevanja za odpravo globokih korenin sovraštva in nestrpnosti. Ljudje po svetu se morajo združiti, da ustavijo cikel nestrpnosti ter gradijo svet vključevanja in medsebojnega spoštovanja.

* *** *