Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/598
2015. január 26.

Az Egyesült Nemzetek Főtitkára, Ban Ki-Mun üzenete

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján

2015. január 27.

BÉCS, január 27. (ENSZ Információs Szolgálat) - Ma 70 éve, hogy a szövetségesek felszabadították Auschwitz-Birkenaut, a náci német koncentrációs és haláltábort.

Több mint egy millió foglyot, főleg zsidókat, kegyetlenül és szervezetten öltek meg egy olyan helyen, ahol a nácik bemutatták a "nagyüzemi emberölés" gyalázatos elméletét. Az áldozatok között voltak még nem zsidó lengyelek, politikai elítéltek, szovjet hadifoglyok, szintik és romák, homoszexuálisok, fogyatékkal élők és Jehova Tanúi is.

Az emberi történelemben példa nélkül álló tömeggyilkosságot egy megátalkodott, faji alapú náci ideológia váltotta ki, amely egytől egyig minden zsidót és azokat akarta felkutatni, valamint meggyilkolni, akiket valami miatt alárendeltnek tekintett.

Az emberiség összefogott, hogy legyőzze a náci fenyegetést. Ma újra próbára vagyunk téve. A kisebbségek gyakran vakbuzgósággal találják szemben magukat. A szektariánus feszültség és az intolerancia más formái egyre gyakrabban jelennek meg. Az antiszemita támadások folytatódnak és megölik a zsidókat pusztán azért, mert zsidók. A sebezhető közösségek világszerte továbbra is halottaikat temetik, miközben további erőszaktól félve élnek.

Az Egyesült Nemzetek misszióját a második világháború és a holokauszt tragédiája formálták. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy megvédjük a sebezhetőket, előmozdítsuk az alapvető emberi jogokat és tiszteletben tartsuk az egyének szabadsághoz és méltósághoz való jogát, valamint elismerjük minden egyén értékességét.

Az elmúlt évtizedben a Holokauszt és az Egyesült Nemzetek Közkapcsolati Programja diákokat és oktatókat mozgósított mindenhol a világon, hogy segítsenek elérni ezeket a célokat. Hálásak vagyunk számos együttműködő partnerünknek, ideértve a holokauszt-túlélőket is, akik hozzájárultak ehhez a munkához, amely csak a tavalyi évben mintegy 42 országra terjedt ki.

Az erőszak és előítélet amit minden nap látunk, jelzi azt a távolságot, amit meg kell még tennünk az emberi jogok fenntartása és a népirtás megelőzése, valamint emberiségünk védelme érdekében. Meg kell kétszereznünk erőfeszítéseinket, hogy kiirtsuk a gyűlölet és intolerancia mélyreható gyökereit. Az embereknek világszerte össze kell fogniuk, hogy megakadályozzák a viszályok körforgását és befogadó, kölcsönös tiszteleten alapuló világot teremtsenek.

* *** *