Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/SGSM/795
21. oktober 2016

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon:

Sporočilo ob dnevu Združenih narodov

24. oktober 2016

DUNAJ, 24. oktober (Informacijska služba ZN) - Letošnja obeležitev dneva Združenih narodov je zaznamovana s spremembami v svetu in Združenih narodih.

Človeštvo je vstopilo v dobo trajnostnega razvoja in svetovne zaveze po uresničitvi Agende 2030 za trajnostni razvoj. V letu, ko je naša organizacija dopolnila 71. let, smo dobili 17 ciljev trajnostnega razvoja, ki nas bodo popeljali v boljšo prihodnost vseh nas in našega planeta.

Svet se je tudi končno premaknil onkraj logike, da je izgorevanje fosilnih goriv pot do blaginje. V času rekordno visokih temperatur so države članice v rekordnem času sprejele Pariški sporazum o podnebnih spremembah. Sporazum bo začel veljati 4. novembra letos. V tem zgodovinskem trenutku leži naša izjemna priložnost za bolj zeleno, čisto in nizkoogljično rast.

Združeni narodi so v tranziciji, saj bo osmega generalnega sekretarja zamenjal deveti. Počaščen sem, da sem v zadnjih desetih letih lahko služil načelu "Mi, ljudstva". S skupnimi močmi smo vzpostavili trdne temelje za skupni napredek. Na njih moramo pospešeno graditi in si prizadevati za krepitev vloge žensk, vključevati mlade in spoštovati človekove pravice vsakega posameznika. Prav tako se soočamo z izjemnimi izzivi, vključno z nerešenimi spori, ki povzročajo neizmerno trpljenje na nemirnem Bližnjem vzhodu, v Južnem Sudanu, Sahelu in drugod. Na teh in drugih območjih nasilja in nemirov hrabro osebje Združenih narodov še naprej pospešeno išče rešitve ter se odziva na stiske ranljivih.

Ljudem po svetu se zahvaljujem za njihovo podporo in vse hkrati pozivam, da v celoti podprejo novega generalnega sekretarja Antónia Guterresa. Le tako bo lahko nadaljeval z našim globalnim poslanstvom miru, trajnostnega razvoja in človekovih pravic.

* *** *