Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/795
2016. október 21.

Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár:

Üzenete az ENSZ napján

2016. október 24.

BÉCS, október 24. (ENSZ Információs Szolgálat) - Idén az Egyesült Nemzetek napja a világ és az Egyesült Nemzetek átalakulásának időszakában köszönt ránk.

Az emberiség belépett a fenntarthatóság korszakába, teljes elkötelezettséggel a 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszerben foglaltak megvalósítása iránt. Az ENSZ 71. évében 17 célunk van, amelyek a mindenki számára elérhető jobb jövő felé hajtanak bennünket egy egészséges bolygón.

A világ végre elmozdulni látszik attól a gondolkodástól, amely a fosszilis üzemanyagok elégetését látta a jólét felé vezető útként. A melegrekordok idején a tagállamok rekordidő alatt írták alá a párizsi klímamegállapodást, amely november 4-én lép hatályba. Ezen a történelmi küszöbön múlik az esélyünk egy zöldebb, tisztább és alacsony szén-dioxid kibocsátású növekedésre.

Az Egyesült Nemzetek is átalakulásban van, mivel a nyolcadik ENSZ-főtitkárt hamarosan követi a kilencedik. Megtiszteltetés volt számomra, hogy a világ nemzeteit szolgálhattam az elmúlt tíz évben. Együtt szilárd alapokra helyeztük a közös fejlődést, amelyre még inkább építenünk kell a jövőben azért, hogy előmozdítsuk a nők helyzetét, bevonjuk a fiatalokat, és mindenki számára fenntartsuk az emberi jogokat. Azonban számos szomorúságot is átéltünk az elmúlt időszakban, ideértve a megoldatlan konfliktusokat, amelyek hatalmas szenvedést okoztak a Közel-Keleten, Dél-Szudánban, a Száhel-övezetben és más helyeken. Az erőszak és katasztrófák frontvonalain továbbra is keményen dolgozik az ENSZ bátor személyzete és segíti a sérülékeny embereket szenvedéseik csökkentésében.

Köszönettel tartozom az embereknek a világon a támogatásukért, és mindenkit arra bátorítok, hogy teljes mértékben támogassák a kijelölt ENSZ-főtitkárt, António Guterrest a békéért, a fenntartható fejlődésért és az emberi jogokért folytatott globális küldetésünkben.

* *** *