Informativne narave – ni uradni dokument

UNIS/SGSM/1237
27. maj 2022

Generalni sekretar

Video sporočilo ob mednarodnem dnevu pripadnikov mirovnih misij Združenih narodov

29. maj 2022

Danes izkazujemo čast več kot milijonu žensk in moških, ki so delovali kot mirovniki Združenih narodov (ZN) od leta 1948.

Zahvaljujemo se skoraj 4.200 junakom in junakinjam, ki so svoja življenja žrtvovali za mir.

Spomnimo se stare resnice: mir nikoli ni samoumeven.

Mir je nagrada.

Globoko smo hvaležni 87.000 civilistom, policajem in vojakom, ki služijo pod zastavo ZN in pomagajo širiti mir po vsem svetu.

Soočajo se z ogromnimi izzivi. Zaradi naraščajočega nasilja nad pripadniki mirovnih sil postaja njihovo delo še bolj nevarno, s pandemijo povezane omejitve pa so ga še dodatno otežile. Kljub temu mirovniki Združenih narodov še naprej z odliko opravljajo svoje poslanstvo.

Letos se osredotočamo na moč sodelovanja.

Vemo, da je mir dosežen, ko vlade in družbe združijo moči, da z dialogom razrešijo nestrinjanja, zgradijo kulturo nenasilja in zaščitijo najbolj ranljive.

Mirovne sile ZN po svetu sodelujejo z državami članicami, civilno družbo, humanitarnimi organizacijami, mediji, skupnostmi in številnimi drugimi, zato da širijo mir in človekove pravice, zaščitijo civiliste, spodbujajo vladavino prava in izboljšajo življenja milijonov ljudi.

Danes in vsak dan pozdravljamo njihovo predanost, da pomagajo skupnostim premagati konflikte in preiti k bolj mirni in uspešni prihodnosti za vse.

Za vedno smo njihovi dolžniki.

* *** *