Informativne narave – ni uradni dokument

UNIS/SGSM/1299
9. februar 2023

Generalni sekretar

Poslanica ob mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti

11. februar 2023

Ob letošnjem mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti izpostavljamo preprosto enačbo: več žensk in deklet v znanosti pomeni boljšo znanost.

Ženske in dekleta vnašajo v raziskave raznolikost, širijo skupino znanstvenih strokovnjakinj in zagotavljajo nove poglede na znanost in tehnologijo, kar koristi vsem.

Vse več je dokazov, da v znanosti pristranskost glede na spol vodi do slabših rezultatov, in sicer od testov drog, ki žensko telo obravnavajo kot napako, do iskalnih algoritmov, ki ohranjajo pristranskost in diskriminacijo.

Na preveč koncih sveta je dostop žensk in deklet do izobraževanja omejen ali popolnoma onemogočen.

Medtem ko si ženske prizadevajo napredovati v znanstveni karieri, neenakost in diskriminacija še naprej ovirata njihov potencial.

Ženske predstavljajo manj kot tretjino delovne sile v znanosti, tehnologiji, inženiringu in matematiki ter še manj na najbolj sodobnih področjih. Na primer, le eden od petih strokovnjakov, ki delajo na področju umetne inteligence, je ženska.

Moramo in lahko naredimo več za spodbujanje znanstvenic.

To je mogoče s štipendijami, pripravništvi in programi usposabljanj, ki zagotavljajo platformo za uspeh.

S kvotami, spodbudami za ohranitev kariere in mentorskimi programi, ki ženskam pomagajo premagati zakoreninjene ovire in zgraditi kariero.

In kar je bistveno, s potrditvijo njihovih pravic in razbijanjem stereotipov, pristranskosti in strukturnih ovir.

Prav vsi lahko prispevamo k sprostitvi ogromnega neizkoriščenega talenta našega sveta. Pričnemo lahko s tem, da napolnimo učilnice, laboratorije in sejne sobe z znanstvenicami.

* *** *

VEČ IZJAV ZA JAVNOST