Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1299
2023. február 9.

Az ENSZ-főtitkár

üzenete a nők és a lányok a tudományban nemzetközi napon

2023. február 11.

Az idei nemzetközi napon, amikor a nők és a lányok szerepét ünnepeljük a tudományban, akkor arra az egyszerű összefüggésre figyelünk, hogy a tudomány jobban fejlődik, ha több nő és lány vesz részt a tudományos életben.

A nők és a lányok sokszínűséget hoznak a kutatásba, bővítik a tudományos szakemberek körét, és új perspektívákat nyújtanak a tudomány és a technológia számára, ami mindenki számára előnyös.

Egyre több bizonyíték van arra nézve, hogy a nemek közötti előítéletesség a tudományban – a női testet rendellenességként kezelő gyógyszerkísérletektől kezdve az előítéleteket és a megkülönböztetést fenntartó keresési algoritmusokig – rosszabb eredményekhez vezet.

Mégis a világ túl sok helyén korlátozzák vagy teljesen megtagadják a nők és a lányok oktatáshoz való hozzáférését.

Miközben a nők a tudományos pályán való előrehaladásra törekednek, az egyenlőtlenségek és a megkülönböztetés továbbra is gátolja lehetőségeiket.

A nők a tudományos, a műszaki, a mérnöki és a matematikai területeken a munkaerő kevesebb mint egyharmadát teszik ki és ennél is kevesebbet az élvonalbeli területeken. A mesterséges intelligenciával foglalkozó szakemberek közül mindössze minden ötödik nő.

Többet kell – és tudunk – tenni a tudós nők és lányok támogatásáért:

Ösztöndíjak, gyakornoki helyek és képzési programok révén, amelyek platformot biztosítanak a sikerhez.

Olyan kvóták, megtartási ösztönzők és mentorprogramok révén, amelyek segítik a nőket a berögzült akadályok leküzdésében és a karrierépítésben.

És ami a legfontosabb, a nők jogainak megerősítésével, valamint a sztereotípiák, az előítéletek és a strukturális akadályok lebontásával.

Mindannyian tehetünk azért, hogy felszabadítsuk a világ hatalmas, kiaknázatlan tehetségét, kezdve azzal, hogy az osztálytermeket, a laboratóriumokat és a tanácstermeket női tudósokkal töltjük meg.

* *** *

More press releases

 • Az ENSZ-főtitkár: üzenete a környezetvédelmi világnapon
  05/06/2023

  Az ENSZ-főtitkár: üzenete a környezetvédelmi világnapon

  "Az idei környezetvédelmi világnap a műanyagszennyezés leküzdésére szólít fel.
  Évente több mint 400 millió tonna műanyagot gyártanak világszerte, és ennek az egyharmada egyszer használatos műanyag." — António Guterres

 • Az ENSZ-főtitkár: üzenete az ENSZ-békefenntartók nemzetközi napján
  29/05/2023

  Az ENSZ-főtitkár: üzenete az ENSZ-békefenntartók nemzetközi napján

  "Az Egyesült Nemzetek békefenntartói a békésebb világ iránti elkötelezettségünk mozgatórugói. 75 éve támogatják a konfliktusok és a zűrzavarok által sújtott embereket és közösségeket világszerte." — António Guterres

 • Az ENSZ-főtitkár: üzenete a sajtószabadság világnapján
  03/05/2023

  Az ENSZ-főtitkár: üzenete a sajtószabadság világnapján

  "Már három évtizede, hogy a nemzetközi közösség megünnepli az újságírók és a médiában dolgozók munkáját a sajtószabadság világnapján. Ezen a napon elénk tárul az az alapvető igazság, amely szerint minden szabadságunk a sajtó szabadságától függ." — António Guterres

 • Az ENSZ-főtitkár: üzenete a földanya nemzetközi napján
  22/04/2023

  Az ENSZ-főtitkár: üzenete a földanya nemzetközi napján

  "A földanya nemzetközi napja lehetőséget ad számunkra, hogy az emberiség legfontosabb kapcsolatáról, a természettel való kapcsolatunkról elmélkedjünk. Az emberiség egészsége – az általunk belélegzett levegő, az ivóvizünk és az élelmiszereinket tápláló talaj egészsége által – a földanya egészségétől függ." — António Guterres