Informativne narave – ni uradni dokument

UNIS/SGSM/1301
2. marec 2023

Generalni sekretar

Poslanica ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o razorožitvi in neširjenju orožja

5. marec 2023

Na ta prvi mednarodni dan ozaveščanja o razorožitvi in neširjenju orožja se svetovna skupnost strinja okoli temeljnega prepričanja.

Jedrski, kemični, biološki in nepredvidljivi avtonomni ter drugi neselektivni orožni sistemi nimajo mesta v našem svetu.

Kljub temu danes te in druge grožnje še naprej ogrožajo človeštvo z rekordnimi ravnmi vojaške porabe, naraščajočim nezaupanjem in geopolitičnimi napetostmi, ki bi se lahko, če jih ne bi nadzorovali, sprevrgle v še večji konflikt.

Zlasti obseg jedrskega orožja, ki je v zalogah po svetu, ostaja približno 13.000 konic, kar je več kot dovolj za večkratno uničenje našega planeta, in sicer v času, ko je tveganje uporabe največje po hladni vojni.

Na ta pomemben dan pozivam vse partnerje, od vlad in akademskih krogov do medijev, skupin civilne družbe, industrije in mladih, da so bolj glasni v času teh skupnih izrednih razmer in dvignejo zavest o kritičnem pomenu razorožitve in neširjenja orožja za prihodnost človeštva.

Hkrati pozivam voditelje, da sprejmejo ukrepe za krepitev globalnega režima razorožitve in neširjenja orožja, vključno s Pogodbo o neširjenju jedrskega orožja, in podprejo novo agendo za mir z oživljeno vizijo razorožitve.

Razorožitev in neširjenje orožja sta naložbi v mir.

Sta naložbi v našo prihodnost.

Končajmo te grožnje, preden one pokončajo nas.

* *** *

VEČ IZJAV ZA JAVNOST