Sporočila za javnost

UNIS/INF/354
18. januar 2010

Generalni sekretar je Haitiju obljubil pomoč žrtvam potresa

DUNAJ, 18. januar (Informacijska služba ZN) - Generalni sekretar bo danes nagovoril Varnosti svet ZN v zvezi z njegovim obiskom v prestolnici Haitija, katero je prejšnji teden opustošil katastrofalen potres. V nedeljo je generalni sekretar Ban Ki-moon žrtvam potresa obljubil pomoč ZN. "Združeni narodi bodo še naprej stali ob strani prebivalstvu Haitija," je povedal Ban v Port au Princu, ki ga je opustošil potres 12. januarja. Ocenjuje se, da je potres prizadel tretjino od devetih milijonov prebivalcev Haitija.

Generalni sekretar je skupaj s podsekretarjem za humanitarne zadeve Johnom Holmesom in drugimi visokimi uradniki ZN obiskal opustošene predele Haitija. Srečal se je tudi s predsednikom Haitija, Renejem Prevalom, in drugimi vladnimi uradniki ter predstavniki misije ZN na Haitiju.

Ban je med svojim obiskom izpostavil tri ključne prioritete: nadaljnja potreba po reševanju ponesrečencev, dajanje humanitarne pomoči v obliki hrane, vode in šotorov ter razdeljevanje teh dobrin s strani ZN pomoči potrebnim, in koordinacija humanitarnih operacij.

Več kot 40 reševalnih ekip iz vsega sveta s skoraj 1.800 reševalci in več kot 160 psi neprestano išče preživele in jih poskuša rešiti izpod ruševin. Reševalne ekipe so v soboto iz ruševin potegnile 13 preživelih, vse skupaj že izjemnih 71 ljudi. V soboto so iz ruševin hotela Christopher tudi potegnili zaposlenega ZN. Katastrofalen potres je preživel član misije ZN na Haitiju Jens Kristensen iz Danske.

Generalni sekretar je obiskal popolnoma uničen hotel Christopher, kjer je bil sedež misije ZN na Haitiju. Med žrtvami potresa so vodja misije ZN na Haitiju, Hédi Annabi, njegov namestnik Luiz Carlos da Costa in predstavnik kanadske policije Doug Coates.

Humanitarne operacije se pospešeno izvajajo

Svetovni program za hrano (WFP) vzpostavlja v prestolnici Port au Prince štiri centre za razdeljevanje hrane. Do 17. januarja je WFP že pomagal 73.000 ljudem.

Zaloge goriva postajajo kritične, zato so že uveljavljene omejitve rabe. Na letališču je zastoj zaradi prevelikega števila ljudi, zato ne more delovati v polni meri, pri čemer pristanišče ostaja neuporabno.

Prebivalci Haitija v naslednjem tednu nujno potrebujejo najmanj 20.000 šotorov za vzpostavitev začasnih taborišč, pri čemer jih je trenutno na razpolago od 3.000 do 4.000.

Poziv za donacije: do sedaj izjemen odziv

V petek so ZN s partnerji pozvali mednarodno skupnost, da donira okrog 600 milijonov ameriških dolarjev za pomoč žrtvam potresa, saj je potres opustošil Port au Prince, dostop do osnovnih dobrin pa postavil tik pred kolaps.

S sredstvi se namerava v naslednjih šestih mesecih pomagati nekje trem milijonom ljudi prizadetih od potresa. Polovica sredstev bo namenjena za humanitarno pomoč v hrani, preostala sredstva pa bodo namenjena za zdravila, vodo, zdravstvene storitve, izobraževanje in druge ključne potrebe.

Na spletni strani ZN za humanitarno pomoč so objavljeni aktualni podatki o pomoči Haitiju: http://www.reliefweb.int/rw/fts.nsf/doc105?OpenForm&rc=2&cc=hti

Donacije preko spleta

Številni organi Združenih narodov preko spleta sprejemajo donacije, med katerimi so:

- Posebni sklad ZN za izredne razmere ( CERF);

- Fundacija ZN;

- Visoki komisariat ZN za begunce ( UNHCR);

- Sklad ZN za pomoč otrokom ( UNICEF); in

- Svetovni program za hrano ( WFP).

* *** *

Za dodatne informacije se obrnite na:

Maher Nasser
Direktor Informacijske službe ZN (UNIS) na Dunaju
Tel.: (+43-1) 26060-5676
Mobilni tel.: (+43-699) 1459-5676
E-pošta: maher.nasser@unvienna.org