Sajtóközlemények

UNIS/INF/354
2010. január 18.

Haiti: a főtitkár támogatást ígér a földrengés áldozatainak

Bécs, január 18. (ENSZ Információs Iroda) - A főtitkár ma fogja tájékoztatni a Biztonsági Tanácsot a - múlt héten rettenetes földrengés által sújtott - haiti fővárosában tett látogatásáról. Vasárnap Ban Ki Mun főtitkár ismét hangsúlyozta az ENSZ támogatását a katasztrófa áldozatai iránt. Ban úr Port-au-Prince-ben, a január 12-i földrengés által leginkább sújtott városban elmondta: az ENSZ "továbbra is segíteni fogja Haiti népét." A földrengés Haiti 9 milliós népességének egyharmadát közvetlenül érintette.

A főtitkár más magas rangú ENSZ tisztek és John Holmes, az Egyesült Nemzetek humanitárius ügyekben illetékes főtitkárhelyettese társaságában ma ellátogatott a katasztrófa sújtotta területekre és találkozott Haiti elnökével, René Prévallal, a kormányzat más tisztviselőivel és a haiti ENSZ-misszió képviselőivel.

A főtitkár látogatása során vázolta a három legfontosabb feladatot: a túlélők kutatására és mentésére irányuló erőfeszítések szükségessége, segélyek (köztük élelem, ivóvíz, sátrak) küldése, és e segélyek elosztása a leginkább rászorulók közt. Az osztást és a mentőakciókat az ENSZ és partnerintézményei koordinálják.

A világ minden tájáról érkező mentőcsapatok száma meghaladja a 40-et. 1800 speciális mentő és 160 kutya dolgozik fáradhatatlanul, hogy kimentse a romok alá szorult túlélőket. A kereső- és mentőcsapatok szombaton további 13 ember életét mentették meg. Ezzel az - összesen már - 71 megmentett túlélővel a haiti akció az eddigi legsikeresebb a földrengés utáni, városban végrehajtott mentési akciók közül. Az ENSZ egyik alkalmazottját, a dán Jens Kristensent vasárnap sikerült kimenteni a Cristopher Hotel romjai alól.

A főtitkár ellátogatott az elpusztult Cristopher Hotelhez, ami otthont adott a világszervezet haiti főhadiszállásának. A halottak között van a főtitkár haiti különmegbízottja, Hédi Annabi, valamint az ő helyettese, Luiz Carlos da Costa, és a Kanadai királyi lovasrendőrség rendőrségi megbízottja, Doug Coates is.

Növekvő humanitárius akciók

Az Élelmezési Világprogram négy elosztóhelyet állít fel Port-au-Prince-ben, hogy segítse az élelmiszersegélyek szétosztását, és már eddig is (január 17-ig) 73000 embernek segítettek.

Az üzemanyag hiánya egyre kritikusabb, már eddig is korlátozások vannak érvényben. A repülőtér túl van terhelve, és nem működik teljes kapacitással. A kikötő továbbra is használhatatlan.

Az elkövetkező héten legalább 20000 sátorra és menedékhelyek építésére alkalmas anyagra van szükség az átmeneti szállások építéséhez, holott az országban eddig mindössze 3-4000 sátor van.

Felhívás adományokra: szívmelengető válaszreakció

Pénteken az ENSZ és partnerei elindítottak egy felhívást, amelynek révén közel 600 millió dollárnyi adomány gyűlt össze a - Port-au-Prince közszolgáltatásait kis híján ellehetetlenítő - haiti földrengés áldozatainak támogatására.

Az így létrejött alapnak becslések szerint 3 millió érintettet kell segítenie hat hónapon keresztül. Úgy, hogy az alap felét elkülönítették a rendkívüli élelmiszersegélyek számára. A maradékot egészségügyi, vízügyi, higiéniai, ellátási, és a kezdődő helyreállítási igények és más alapvető igények kielégítésére szánják.

Az ENSZ segélyoldala rendszeresen frissíti a haiti felhívással kapcsolatos adományokkal és ígéretekkel összefüggő információkat: http://www.reliefweb.int/rw/fts.nsf/doc105?OpenForm&rc=2&cc=hti

Online adományok

Az Egyesült Nemzetek számos szervezete és testvérintézménye fogad online adományokat. Ezek közé tartozik az Egyesült Nemzetek Központi Szükséghelyzeti Válaszalapja (CERF), az ENSZ Alap, Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa ( UNHCR), az Egyesült Nemzetek Gyermekalapja, valamint az Élelmezési Világprogram ( WFP).

* *** *

További információért keresse:

Maher Nasser
Igazgató, UNIS Vienna
Telefon: (+43-1) 26060-5676
Mobile: (+43-699) 1459-5676
Email: maher.nasser@unvienna.org
Internet: www.unis.unvienna.org