Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/INF/382
25. avgust 2010

ZN so razglasili zmagovalca nagradnega razpisa za tiskani oglas na temo revščine

DUNAJ, 25. avgust (Informacijska služba ZN) - Danes je bil razglašen zmagovalec nagradnega razpisa za tiskani oglas na temo revščine. Zmagal je Stefán Einarsson, 44 let, grafični oblikovalec iz Reykjavíka (Islandija). Njegov oglas je naslovil "Še kar čakamo" (We are still waiting) in poziva svetovne voditelje, da izpolnijo svoje obljube o končanju revščine.

Zmagovalec bo prejel nagrado španskega predsedstva od njenega veličanstva, španske kraljice Sofije, in sicer 10. septembra na svečani slovesnosti v Madridu. Podelitve se bo tudi udeležila španska državna sekretarka za mednarodno sodelovanje Soraya Rodriguez Ramos, predsednik ocenjevalne žirije Jacques Séguéla in direktorica Regionalnega informacijskega centra ZN v Bruslju (UNRIC) Afsané Bassir-Pour.

"Izjemno sem vesel, da sem zmagal. Iskreno upam, da bo moj oglas svetovne voditelje opomnil na njihove obljube, ki se jih morajo držati, če želimo doseči milenijske razvojne cilje," je povedal Einarsson.

Drugo mesto je s samo enim glasom zaostanka zasedel Tine Lugarič, 27 let, grafični oblikovalec iz Slovenije. Njegov oglas nosi naslov "Neizpolnjene obljube" (Broken Promises). Na nagradnem razpisu je samo iz Slovenije sodelovalo več kot 30 posameznikov.

Nagradni razpis za najboljši tiskani oglas je organiziral Regionalni informacijski center ZN v Bruslju v sodelovanju z evropskimi mediji, informacijskimi centri ZN po Evropi in s podporo španskega predsedstva EU. Razpis je del vseevropske kampanje za promocijo milenijskih razvojnih ciljev. Sodelovali so posamezniki iz 34-ih držav z več kot 2.000 tiskanimi oglasi.

"Stopnja sodelovanja in kvalitete oglasov na temo revščine je bila nad našimi pričakovanji. Sodelovali so tako profesionalci kot amaterji iz skoraj vse Evrope in tako potrdili visoko raven kreativnosti. Povsem smo bili presenečeni nad odzivom. Zanimivo je bilo tudi, da je želelo veliko posameznikov svetovnim voditeljem na kreativen način sporočiti, da morajo na septembrskem vrhu v New Yorku doseči konkreten napredek pri uresničevanju milenijskih razvojnih ciljev. Sicer smo do sedaj dosegli velik napredek, ampak očitno ne zadosten. Potrebujemo odločne korake. Ob tej priložnosti bi se rada iskreno zahvalila vsem svojim partnerjem znotraj ZN, medijem in seveda tudi izjemni žiriji. Ta razpis je dokaz moči zavzetih partnerstev," je povedala Afsané Bassir-Pour, direktorica UNRIC.

Zmagovalec je bil izbran preko glasov javnosti in s strani žirije znanih evropskih strokovnjakov s področja oglaševanja in marketinga ter strokovnjakov ZN s področja odnosov z javnostmi. V žiriji so bilo Jacques Séguéla, podpredsednik in kreativni direktor oglaševalske agencije Havas, britanski fotograf Gary Knight, belgijski modni oblikovalec Piet Boon iz belgijske modne hiše Maison Martin Margiela, direktorica Moskovske hiše fotografije Olga Sviblova, grafični oblikovalec Neville Brody in podsekretar ZN za komunikacije in javno informiranje Kiyo Akasaka.

Skozi vso leto bodo v različnih državah organizirane razstave izbranih oglasov. Najboljših 30 oglasov si lahko ogledate na naslednji spletni strani: www.wecanendpoverty.eu. Če bi radi sami radi organizirali razstavo oglasov in pri tem sodelovali s katerim od naših pisarn v Evropi, nam prosim pišite.

Nagradna slovesnost:

Madrid, 10. september ob 11. uri dopoldan;

naslov: Caixa Forum, Paseo del Prado, 36, 28014 Madrid, Španija.

***

Vrh ZN za pregled uresničevanja milenijskih razvojnih ciljev

Plenarno zasedanje Generalne skupščine ZN na visoki ravni bo potekalo od 20. do 22. septembra v New Yorku, gostil pa jo bo generalni sekretar ZN Ban Ki-moon. Cilj je prepoznati pretekle uspešne iniciative pri uresničevanju milenijskih ciljev, hkrati pa spodbuditi vlade, da se obvežejo za sprejetje konkretnega akcijskega načrta, ki jasno opredeljuje načine doseganja milenijskih razvojnih. Več lahko najdete na: http://www.un.org/en/mdg/summit2010/index.shtml.

* *** *

Za dodatne informacije se lahko obrnete tudi na:

Pri UNIS-u iz Dunaja:

Sonja Wintersberger
Namestnica direktorja Informacijske službe ZN na Dunaju
Telefon: (+43-1) 26060-3430
E-pošta: sonja.wintersberger@unvienna.org
Spletna stran: www.unis.unvienna.org

Pri UNRIC:

Afsane Bassir-Pour
Direktorica, Regionalni informacijski center ZN za Zahodno Evropo (UNRIC)
Telefon: (+32-2) 788-8450
E-pošta: bassirpour@unric.org

ali

Arni Snaevarr
Regionalni informacijski center ZN za Zahodno Evropo (UNRIC)
Telefon: (+32-2) 788-8467
E-pošta: snaevarr@unric.org