Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/INF/382
2010. augusztus 25.

Kihirdették az ENSZ Reklámokkal a szegénység ellen versenyének győztesét

BÉCS, augusztus 25. (ENSZ Információs Iroda) - Stefán Einarsson, az izlandi reykjavíkból származó 44 éves grafikus nyerte az ENSZ Reklámokkal a szegénység ellen elnevezésű versenyét. Munkájának címe: "Még mindig várunk". Ebben arra szólítja fel a világ vezetőit, hogy tartsák be ígéreteiket a szegénység megszüntetésével kapcsolatban.

A győztesnek az EU Spanyol Elnökségének díját Őfelsége Zsófia spanyol királynő fogja átadni a szeptember 10-én, Madridban megrendezett ünnepségen. Az eseményen jelen lesz még a Nemzetközi ügyekért felelős spanyol államtitkár, Soraya Rodriguez Ramos, a zsűri elnöke, Jacques Séguéla és az UNRIC igazgatója, Afsané Bassir-Pour is.

"Természetesen örülök, hogy nyertem és őszintén remélem, hogy ez a hirdetés emlékeztetni fogja vezetőinket arra, hogy be kell tartaniuk ígéreteiket és el kell érniük a Millenniumi fejlesztési célokat." Mondta Einarsson.

Az ENSZ Régiós Információs Központja, valamint az európai sajtó, az ENSZ európai Információs Irodái közreműködésével szervezett, és a Spanyol EU-elnökség által is támogatott nyomtatott reklámverseny része egy egész Európára kiterjedő kampánynak, amelynek célja a Millenniumi fejlesztési célok (Mfc) népszerűsítése. 34 országból, több mint 2000 pályázatot, köztük 44-et Magyarországról nyújtottak be.

Afsané Bassir-Pour asszony, az UNRIC elnöke elmondta: "A résztvevők mértéke és a kreatív európai közösség által a Reklámokkal a szegénység ellen pályázatra benyújtott művek, legyen szó profikról vagy amatőrökről, legmerészebb elvárásainkat is fölülmúlták. Érdekes módon a legtöbb ember kreatív üzeneteket szánt a világ vezetőinek, akik szeptemberben fognak találkozni New York-ban, hogy az Mfc-ket felkarolják. És máris jelentős, de még semmiképpen nem elegendő előrelépésnek vagyunk tanúi. És nem is dőlhetünk még hátra. Őszinte köszönettel tartozunk partnereinknek mind az ENSZ-en belül, mind a médiában. És természetesen kiváló zsűrinknek is, ami a partnerség erejének újabb kiváló példája."

A győztest közönségszavazás és a néhány prominens európai reklám- és marketingszakemberből, valamint művészekből, tervezőkből és az ENSZ kommunikációs szakembereiből álló zsűri segítésével választották ki. A zsűri tagja volt Jacques Séguéla és a Havas nemzetközi reklámcsoport elnökhelyettese, a brit fotós, Gary Knight, valamint Piet Boon holland tervező, a belga tervező Maison Martin Margiela, a moszkvai fotóház elnöke, Olga Szviblova, Neville Brody tervező, valamint az Egyesült Nemzetek kommunikációért és tájékoztatásért felelős főtitkárhelyettese, Kijo Akaszaka is.

Az év során, különböző országokban kiállításokat szerveznek majd néhány kiválasztott pályázatból. A 30 legjobb reklámért, és további információkért látogasson el a www.wecanendpoverty.eu honlapra! Ha kiállítást szeretne szervezni bármelyik európai irodánkkal együttműködésben, lépjen kapcsolatba velünk!

Díjátadó ünnepség

Időpont: Madrid, szeptember 10., 11 óra.

Helyszín: Caixa Forum, Paeso del Prado, 36, 28014 Madrid, Spanyolország.

***

Mfc felülvizsgálati csúcs

A Közgyűlés magas szintű ülésére szeptember 20-22 között kerül sor New York-ban. A rendezvény házigazdája Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára. A cél felkarolni az eddig sikeresnek bizonyuló kezdeményezéseket, a kormányzatoknak pedig az, hogy konkrét akcióterveket jelöljenek ki az Mfc-k elérésére. http://www.un.org/en/mdg/summit2010/index.shtml

* *** *

További információ:

Kapcsolat az UNIS Bécsnél:

Sonja Wintersberger
Igazgatóhelyettes, UNIS Vienna
Telefon: (+43-1) 26060-3430
Email: sonja.wintersberger@unvienna.org
Honlap: www.unis.unvienna.org

Kapcsolat az UNRIC-nál:

Afsane Bassir-Pour
Egyesült Nemzetek Nyugat-Európáért felelős Regionális Információs Központja (UNRIC), igazgazó
Telefon: (+32-2) 788-8450
Email: bassirpour@unric.org

vagy

Arni Snaevarr
Egyesült Nemzetek Nyugat-Európáért felelős Regionális Információs Központja (UNRIC)
Telefon: (+32-2) 788-8467
Email: snaevarr@unric.org