Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/SGSM/263
13. maj 2011

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon:

"Zaradi prometnih nesreč vsako leto umre skoraj 1,3 milijona ljudi, dodatnih par milijonov pa se jih poškoduje ali celo postanejo trajni invalidi"

Sporočilo ob razglasitvi desetletja za večjo varnost na cesti,
11. maj 2011

DUNAJ, 11. maj (Informacijska služba ZN) - Danes se je pričelo desetletje za večjo varnost na cesti, ki lahko vsem državam pomaga priti na pot bolj varne prihodnosti.

Zaradi prometnih nesreč vsako leto umre skoraj 1,3 milijona ljudi, dodatnih par milijonov pa se jih poškoduje ali celo postanejo trajni invalidi. Nevaren način vožnje, nevarne ceste in druge oblike nevarnosti hitro ogrožajo življenja.

Desetletje lahko pomaga preprečevati nepotrebne smrti na cestah.

Države članice Združenih narodov, mednarodne agencije, organizacije civilne družbe, podjetja, voditelje in ljudi iz vseh koncev pozivam, da zagotovijo, da to desetletje vodi do realnega napredka na področju cestne varnosti.

Svetovni akcijski načrt za varnost v cestnem prometu je naše skupno vodilo. Zajema ključna akcijska področja, in sicer od izboljšanja cest in vozil do izboljšanja vedenja voznikov, motoristov in pešcev.

Na današnji dan partnerji po vsem svetu objavljajo nacionalne ali lokalne akcijske načrte posvečene desetletju, gostujejo strokovne razprave in omogočajo ljudem, katerim so prometne nesreče spremenile življenje, da delijo svoje zgodbe s širšo javnostjo. To kampanjo moramo sedaj prestaviti v visoko prestavo in naš svet spraviti na bolj varne ceste.

S skupnimi močmi nam lahko uspe rešiti na milijone življenj.

* *** *