Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/263
2011. május 11.

Ban Ki Mun, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára

"Évente közel 1,3 millió ember hal meg közúti balesetben és további milliók sérülnek meg vagy válnak tartósan mozgássérültté"

Üzenete a Cselekvések évtizede a közlekedésbiztonságért program elindítása alkalmából,
2011 május 11.

BÉCS, május 11. (ENSZ Információs Szolgálat) - A mai napon induló Cselekvések évtizede a közlekedésbiztonságért program segíthet abban, hogy minden ország e biztonságosabb jövő felé vegye útját.

Évente közel 1,3 millió ember hal meg autóbalesetben és további milliók sérülnek meg vagy válnak tartósan mozgássérültté. Gyenge vezetés, nem biztonságos utak és más veszélyek képesek a másodperc töredéke alatt életeket tönkretenni.

A Cselekvés évtizede segíthet megelőzni a szükségtelen haláleseteket.

Felhívok minden Tagállamot, nemzetközi ügynökséget, civil társadalmi szervezetet, vállalatokat és közösségi vezetőket és mindenkit, hogy tegyenek azért, hogy az Cselekvés évtizedének törekvései valós fejlődést jelentsenek.

A Globális Cselekvési Terv a Közlekedésbiztonságért közös tervünk. Fontos területeket érint - az úthálózat és járművek fejlesztéstől, a gépkocsivezetők, motorosok és gyalogosok magatartásának javításáig.

Ma partnereink a világban a Cselekvés évtizede számára nemzeti és városi terveket készítenek, politikai vitáknak adnak otthont és lehetővé teszik, hogy azok, akiknek az életét a közúti balesetek megváltoztatták, széles körben megosszák történeteiket. Most nagyobb sebességbe kell kapcsolunk kampányunkkal és biztonságosabb utak felé kell kormányozzuk a világot.

Együtt életek millióit tudjuk megmenteni.

* *** *