Človekove pravice - Zgodbe

Izpostavljeno

 • Prihodnost je naša

  Prihodnost je naša

  24/04/2024

  Mednarodni filmski festival o človekovih pravicah this human world (thw) bo v znamenju mladinskega natečaja kratkih filmov 2024. Potekal bo pod okriljem Informacijske službe Združenih narodov (UNIS) na Dunaju, Agencije Združenih narodov za begunce (UNHCR) v Avstriji, glavnega urada mesta Dunaj za evropske in mednarodne zadeve ter v sodelovanju s šolami v Avstriji, na Češkem, v Madžarski, Poljski, Slovaški, Sloveniji in Turčiji.

 • Generalni sekretar: Sporočilo ob dnevu človekovih pravic

  Generalni sekretar: Sporočilo ob dnevu človekovih pravic

  10/12/2023

  ""Vsi ljudje se rodijo svobodni ter imajo enako dostojanstvo in pravice." Ikonična začetna poved Splošne deklaracije človekovih pravic je danes enako pomembna kot ob sprejetju pred 75 leti." — António Guterres

 • Generalni sekretar: Poslanica ob mednarodnem dnevu demokracije

  Generalni sekretar: Poslanica ob mednarodnem dnevu demokracije

  15/09/2023

  "Demokracija, pravna država in spoštovanje človekovih pravic so temelj odpornih, vključujočih in miroljubnih družb. Demokratične družbe podpirajo svobodo, spodbujajo trajnostni razvoj ter varujejo dostojanstvo in pravice vsakega človeka." — António Guterres

 • Human Rights 75

  Human Rights 75

  01/09/2023

  Kampanja ZN ob 75. obletnici deklaracije (Human Rights 75) poziva vse, da se zavzamemo za človekove pravice in se zavežemo, da bomo načela deklaracije uresničili v vsakdanjem življenju.

 • Ne sovraštvu

  Ne sovraštvu

  31/07/2023

  Sovražni govor spodbuja nasilje ter spodkopava družbeno kohezijo in strpnost. Ker je boj proti sovraštvu, diskriminaciji, rasizmu in neenakosti v središču načel in dela ZN, si le-ti prizadevajo za spopadanje s sovražnim govorom na vsakem koraku. 

 • Prihodnost je naša

  Prihodnost je naša

  14/04/2023

  Mednarodni filmski festival o človekovih pravicah this human world (thw) bo v znamenju mladinskega natečaja kratkih filmov 2023. Potekal bo pod okriljem Informacijske službe Združenih narodov (UNIS) na Dunaju, Agencije Združenih narodov za begunce (UNHCR) v Avstriji, glavnega urada mesta Dunaj za evropske in mednarodne zadeve ter v sodelovanju s šolami v Avstriji, na Češkem, v Madžarski, Poljski, Slovaški, Sloveniji in Turčiji.

 • Preprečevanje dezinformacij in sovražnega govora v digitalnem svetu

  Preprečevanje dezinformacij in sovražnega govora v digitalnem svetu

  13/12/2022

  Interaktivne delavnice je ponudila Informacijska služba Združenih narodov (UNIS) na Dunaju v sodelovanju z avstrijsko nevladno organizacijo ZARA Training, da bi učitelje in učiteljice naučili več o tem, kako senzibilizirati in vključiti mlade v preprečevanje širjenja lažnih informacij v digitalnem svetu ter se spopasti z diskriminacijo in sovražnim govorom.

 • Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice – Volker Türk
  © UNIS/Nikoleta Haffar

  Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice – Volker Türk

  07/10/2022

  Volker Türk iz Avstrije je vlogo komisarja prevzel oktobra 2022. Pred tem je delal kot generalni podsekretar ZN za politično načrtovanje v Izvršnem uradu generalnega sekretarja ZN in zasedal ključne položaje v Agenciji ZN za begunce (UNHCR).

 • Slovenija: Ambicioznejši okoljski ukrepi so ključni za zaščito človekovih pravic, pravi strokovnjak ZN

  Slovenija: Ambicioznejši okoljski ukrepi so ključni za zaščito človekovih pravic, pravi strokovnjak ZN

  06/10/2022

  Slovenija je vodilna v svetu na področju priznavanja pravice do zdravega okolja, a se pri varovanju te pravice sooča z izzivi, kot so žarišča onesnaženja s strupenimi snovmi, pomanjkanje dostopa do varne pitne vode za ranljivo populacijo in slaba kakovost zraka. Potrebni so tudi nujnejši ukrepi glede podnebnih sprememb, je danes dejal strokovnjak ZN.