Emberi jogok - Hírek

Kiemelt

 • Rajtunk múlik a jövő

  Rajtunk múlik a jövő

  23/04/2024

  A this human world (thw) nemzetközi emberi jogi filmfesztivál a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS Vienna), az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodája és Bécs városának európai és nemzetközi ügyekért felelős ügyvezető irodájának támogatásával, valamint a cseh, a lengyel, a magyar, az osztrák, a szlovák, a szlovén és a török iskolákkal együttműködésben meghirdeti a 2024-es emberi jogi rövidfilmversenyt.

 • Az ENSZ-főtitkár üzenete az emberi jogok napján

  Az ENSZ-főtitkár üzenete az emberi jogok napján

  10/12/2023

  "„Minden emberi lény szabadnak születik, és egyenlő méltósága és joga van." Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának ikonikus nyitómondata ma is ugyanolyan fontos, mint amikor hetvenöt évvel ezelőtt elfogadták." — António Guterres

 • Az Emberi Jogok 75 Éve a Világban
  © Dénes Szilágyi

  Az Emberi Jogok 75 Éve a Világban

  05/12/2023

  Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 75. évfordulója alkalmából nagyszabású ünnepséget szervezett a Magyar ENSZ Társaság és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Budapesten.

 • Az emberi jogok 75. évfordulójára emlékeznek öt magyar város tömegközlekedésén

  Az emberi jogok 75. évfordulójára emlékeznek öt magyar város tömegközlekedésén

  30/11/2023

  „Méltóság, szabadság és igazság mindenkinek". November 27-től december 10-ig különleges program hívja fel a figyelmet az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 75. évfordulójára a buszokon és villamosokon.

 • Az ENSZ-főtitkár: üzenete a demokrácia nemzetközi napján

  Az ENSZ-főtitkár: üzenete a demokrácia nemzetközi napján

  15/09/2023

  "A demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása jelentik a rugalmas, befogadó és békés társadalmak alapköveit. Biztosítják a szabadságot, előmozdítják a fenntartható fejlődést, valamint védik minden ember méltóságát és jogait." — António Guterres

 • Human Rights 75

  Human Rights 75

  01/09/2023

  Az évforduló alkalmából meghirdetett „75 évesek az emberi jogok” elnevezésű kampány arra szólít fel mindannyiunkat, hogy álljunk ki az emberi jogokért, és kötelezzük el magunkat amellett, hogy az egyetemes nyilatkozat alapelveit a mindennapi életünkben is megvalósítsuk.

 • Mondjon nemet a gyűlöletre

  Mondjon nemet a gyűlöletre

  31/07/2023

  A gyűlöletbeszéd erőszakot szít és aláássa a társadalmi kohéziót és a toleranciát. Mivel a gyűlölet, a megkülönböztetés, a rasszizmus és az egyenlőtlenség elleni harc az ENSZ alapelveinek és munkájának központjában áll, a szervezet minden lehetőséget megragad a gyűlöletbeszéd elleni fellépésre.

 • Rajtunk múlik a jövő

  Rajtunk múlik a jövő

  14/04/2023

  A this human world (thw) nemzetközi emberi jogi filmfesztivál a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS Vienna), az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodája és Bécs városának európai és nemzetközi ügyekért felelős ügyvezető irodájának támogatásával, valamint a cseh, a lengyel, a magyar, az osztrák, a szlovák, a szlovén és a török iskolákkal együttműködésben meghirdeti a 2023-as emberi jogi rövidfilmversenyt.

 • A téves információk és a gyűlöletbeszéd elleni fellépés a digitális világban

  A téves információk és a gyűlöletbeszéd elleni fellépés a digitális világban

  13/12/2022

  A bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS) a ZARA Training osztrák civil szervezettel együttműködésben szervezte az interaktív workshopokat, amelyeken a tanárok többet tudhattak meg arról, hogy miként lehet a fiatalok figyelmét felhívni és bevonni őket a hamis információk digitális világban való terjedésének megállításába, valamint a diszkrimináció és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelembe.

 • Az ENSZ emberi jogi főbiztosa – Volker Türk
  © UNIS/Nikoleta Haffar

  Az ENSZ emberi jogi főbiztosa – Volker Türk

  07/10/2022

  Az osztrák Volker Türk 2022 októbere óta az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Korábban az ENSZ főtitkárának ügyvezető hivatalában politikai főtitkárhelyettesként dolgozott, valamint kulcspozíciókat töltött be az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságánál (UNHCR).