Események

BIMUN Opening/Photo credit: bimuntv

3. Budapesti ENSZ-modell Konferencia

A 25 országból jött közel 400 delegált számára nyitotta meg kapuit a harmadik Budapesti ENSZ-modell Konferencia (BIMUN) a gyönyörű Budapesten, Magyarország fővárosában. A világ minden tájáról érkeztek középiskolás diákok és egyetemi hallgatók, hogy egy öt napos konferencián vegyenek részt Magyarország egyik legtekintélyesebb gimnáziumában, az Eötvös József Gimnáziumban, ahol a bizottsági ülések zajlottak.

Ahogy Bába Iván, Magyarország Külügyminisztériumának államtitkára nyitóbeszédében elmondta, a BIMUN-on való részvétel lehetőséget biztosít a résztvevők számára, hogy a nemzetközi fórumok működésével, a globális napirend összetettségével és az egymásba fonódó nemzeti érdekek természetével kapcsolatos tapasztalatokra tegyenek szert. Csomós Miklós, Budapest főpolgármester-helyettese köszöntőjében üdvözölte a résztvevőket Budapesten, elismerően szólt a BIMUN és az oktatás szerepéről, valamint büszkén tett említést azokról a nagy magyarokról, akik egyszer a Gimnázium falai között tanultak.

Végül a nyitó ünnepségen, Tisovszky János, az ENSZ Bécsi Információs Szolgálatának igazgatója szólt lelkesítő beszédében a közönséghez. Az igazgató hangsúlyozta, hogy évente 100 000 diák vesz részt ENSZ-modell konferenciákon világszerte, akik nem csak a jövő vezetői, hanem már a jelené is. Elmondta, ez egy olyan generáció, amely otthon érzi magát a változatosság világában és képes megérteni, hogy miként lehet a kultúrákból fakadó különbözőségeken felülemelkedni. Tisovszky úr említette, hogy Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár a fiatalokkal való együttműködést és az értük való munkát az öt kulcs fontosságú prioritás egyikeként azonosítja, amelyre számos példát láthatunk. Többek között, kinevezte az első ENSZ fiatalokért felelős különleges megbízottat, a jordániai Ahmad Alhendawit, továbbá szorgalmazza a foglalkoztatással, politikai részvétellel, a jogok védelmével és az oktatással kapcsolatos már létező ENSZ programok fiatalokra irányított figyelmének mélyítését. Az igazgató hozzátette, hogy az oktatás általános elismerése mellett, az ENSZ nem csak a gyermekek beiskolázottságát támogatja, hanem szintén elősegíti, hogy ez az oktatás minőségi oktatás legyen.

A BIMUN 2013 számos témát dolgozott fel a hosszú távú és összetett vita Pakisztán és India között; a katonai kiadások teljes átláthatósága, különös tekintettel a hadianyagokra; a kereskedelmi embargók gazdasági és pénzügyi hatásai; erőfeszítések a 6. Millenniumi Fejlesztési Cél "a HIV/AIDS, Malária és más járványok elleni küzdelem" elérésére homoszexualitás ellenes törvényhozás nélkül; a Védelmi Felelősség elvéről szóló 2005. évi közgyűlési határozat fontosságának értékelése; a WTO Doha-fordulójának jövőbeli és lehetséges rendelkezései; a genetikai manipuláció és klónozás erkölcsi aspektusain; keresztül az eutanázia kérdéséig számos olyan témát, amelyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a delegáltak megérezzék a tárgyalások, a párbeszéd, a konfliktusok, a kompromisszumok, a különbözőség légkörét és azon lehetőségeket, amelyek békés megoldást nyújtanak a globális kihívásokra.