Klímaváltozás

Kapcsolódó tartalom


COP27: Amit az ENSZ éghajlatváltozási konferenciájáról tudni érdemes

Az idén Sarm-es-Sejkben megrendezésre kerülő ENSZ éghajlatváltozási konferencia célja, hogy fellépjen a világszerte bekövetkező szélsőséges időjárási események negatív hatásai és az Ukrajnában zajló háború által okozott energiaválság ellen, hozzátéve, hogy a tudományos adatok ismét megerősítik, hogy a világ nem tesz elegendőt a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért és a bolygónk jövőjének védelméért.

Enyhítés: Mit tesznek az országok az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséért?

Az éghajlatváltozás enyhítése magában foglalja az új technológiák és a megújuló energiaforrások használatát, a régi berendezések energetikai szempontú hatékonyabbá tételét, valamint az irányítási gyakorlatok és a fogyasztói magatartás megváltoztatását.

Az országoknak be kell mutatniuk, hogy mit tesznek a Glasgow-i Éghajlati Paktumban foglaltak végrehajtásáért, valamint azt, hogy miként tervezik felülvizsgálni az éghajlatra vonatkozó terveiket és kialakítani egy enyhítésre vonatkozó munkatervet.

Alkalmazkodás: Miként alkalmazkodnak az országok és hogyan segítik a többi országot ugyanebben?

Az éghajlatváltozás érezhető, és az országoknak alkalmazkodniuk kell az éghajlatváltozás következményeihez annak érdekében, hogy megvédjék állampolgáraikat. Egyre nagyobb az esélye annak, hogy a világ különböző pontjain még több tűzeset vagy éppen még több áradás történik, esetleg egyre nagyobb lesz az aszály, egyre forróbb vagy éppen egyre hidegebb napok jönnek vagy egyre jobban emelkedik a tengerszint.

A tavalyi évben a fejlett országok megállapodtak abban, hogy legalább az eddigi összeg kétszeresét fordítják az alkalmazkodásra, ezen felül számos érdekelt fél azt szorgalmazza, hogy a Párizsi Megállapodásban foglaltaknak megfelelően még többet, a jelenleg az enyhítésre fordított összeggel megegyező forrásokat kell az alkalmazkodásra fordítani. Ez lesz az egyik legnagyobb megbeszélésre váró téma Sarm-es-Sejkben.

Mit jelent a „veszteség és kár”, amelyről olyan sokat lehet hallani?

Az éghajlatváltozás a trópusi ciklonokhoz, az elsivatagosodáshoz és az emelkedő tengerszintekhez hasonló szélsőséges időjárási események következtében hatalmas költségekkel járó károkat okoz az országoknak.

Tekintettel arra, hogy leginkább a gazdag, iparosodott országok által kibocsátott üvegházhatású gázok emelkedése okozza az eredetileg „természeti katasztrófák” erősödését, a gyakran leginkább sújtott fejlődő országok szerint nekik emiatt pénzügyi kompenzációt kellene kapniuk. Ugyan már folytak egyeztetések a „Veszteségek és károk pénzügyi alap” létrehozásáról, de további lépések még nem történtek.

Körülbelül 30 000-en, főként kormányzati tisztviselők, az üzleti világ, valamint a nem kormányzati szervezetek és a civil társadalmi csoportok képviselői jelezték a konferencián való részvételi szándékukat. A konferenciára november 6. és 18. között kerül sor az egyiptomi Sarm-es-Sejkben.

Tudjon meg többet a COP27-ről itt →


UN Photo/Manuel Elías

A világ lángokban áll. A megújuló energiaforrások forradalmára van szükségünk.

A szerző António Guterres az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára

Néró császárt azzal vádolták a legenda szerint, hogy hegedült, miközben Róma égett. Ma néhány vezető ennél sokkal rosszabbat tesz. Olajat önt a tűzre. Szó szerint. Az egész világon érezhetők annak következményei, hogy az Oroszországi Föderáció megszállta Ukrajnát, és a növekvő energiaválságra válaszul pedig néhány nemzet a fosszilis tüzelőanyagok mellett köteleződött el, valamint további dollármilliárdokat költ az egyre súlyosbodó klímavészhelyzetet okozó kőszénre, kőolajra és földgázra.

Mindeközben az összes klímaindikátor folyamatosan újabb csúcsokat dönt és egy olyan jövőt vetít előre, amelyben kegyetlen viharok, áradások, aszályok, erdőtüzek és élhetetlen hőmérséklet pusztít bolygónk nagy részén. Világunknak az éghajlatváltozás által okozott zűrzavarral kell szembenéznie. A fosszilis tüzelőanyagok kutatására és kitermelési infrastruktúrájára fordított újabb támogatások félrevezetőek. A fosszilis tüzelőanyagok ugyanis sem most, sem a jövőben nem jelentenek megoldást. Jól látható az a kár, amelyet a bolygónak és a társadalmainknak okozunk, ugyanis mindenkire hatással van és minden nap hallunk róla a hírekben.

Tudjon meg többet →


UN Photo/Martine Perret.A local fisherman boat shown in the waters off Atauro Island, Timor-Leste

2022: Az év, amikor lehetőségünk van megállítani az óceánok egészségének hanyatlását

A szerző: Peter Thomson nagykövet, az ENSZ-főtitkár óceánokkal foglalkozó különleges megbízottja

Minden lélegzetvételünkkel az óceánokhoz kapcsolódunk. Az óceánok látnak el bennünket oxigénnel, valamint biztosítják számunkra az élelmet és a megélhetést. Szabályozzák az éghajlatot azáltal, hogy elnyelik a Föld által befogott hő nagy részét. Emberek, állatok és növények milliárdjai függnek az egészségesen működő óceánoktól. Az óceánok egészsége azonban veszélyben van.

Az emelkedő szén-dioxid-kibocsátás savasabbá teszi az óceánokat és csökkenti azon képességüket, hogy fenntartsák a víz alatti és a szárazföldi életet. A műanyag szemét pedig megfojtja az óceánokat. A jelenlegi folyamatokkal a világ tengeri fajainak több mint felét sodorhatjuk a kihalás szélére 2100-ig. Léteznek megoldások az óceánok egészségének helyreállítására, azokhoz viszont a társadalom egészének – köztük a világ vezetőinek és mindannyiunk – fellépésére szükség van.

Tudjon meg többet →


2022: A hegyvidékek fenntartható fejlődésének nemzetközi éve

Még inkább fel kell hívni a figyelmet a hegyvidéki ökoszisztémák – többek között biológiai sokféleségük – megőrzésének és fenntartható használatának fontosságára.

Egyre gyakoribb a hegyvidéki régiókban – különösen a fejlődő országokban – a szegénység, az élelmiszer-bizonytalanság, a társadalmi kirekesztés, a környezet degradációja és a katasztrófák kockázatának való kitettség. A biztonságos és megfizethető ivóvízhez, valamint az alapvető higiénés körülményekhez, ahogyan a fenntartható és modern energiaszolgáltatásokhoz való hozzáférés továbbra is korlátozott néhány hegyvidéki régióban.

A hegyvidékek fenntartható fejlődésének nemzetközi évét a Kirgiz Köztársaság kormányának javaslata alapján 94 kormány támogatásával fogadta el az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése 2021 decemberében. A nemzetközi év célja, hogy felhívja a figyelmet a hegyvidékek fenntartható fejlődésének fontosságára, valamint a hegyvidéki ökoszisztémák védelmének szükségére.

Tudjon meg többet →


COP26, Glasgow, 2021. november

„A 2021-es év döntő fontossággal bír a globális klímavészhelyzet elleni fellépésben.” António Guterres ENSZ-főtitkár

Az új koronavírus nem állította le a klímaválságot. A kibocsátások továbbra is nőnek. Ez egy vészhelyzet. Az országok, a városok, a régiók, az üzleti világ és a befektetők gyorsan növekvő koalícióját látjuk, akik elkötelezik magukat a nettó zéró kibocsátás elérése mellett 2050-re. MOST kell cselekednünk a hatások mérséklése, az alkalmazkodás és a finanszírozás terén.

Az ENSZ következő éghajlatváltozási konferenciájára (COP26) Glasgow-ban kerül sor 2021. november 1. és 12. között.

A COP26-ig az országoknak:

  • Csatlakozniuk kell az egyre nagyobb globális koalícióhoz a nettó zéró kibocsátás eléréséért 2050-re;
  • Konkrét, ambiciózusabb cselekvési tervekkel kell előállniuk (nemzetileg meghatározott hozzájárulások, ismertebb nevükön NDC-k);
  • Be kell fektetniük a zöld helyreállításba, növelniük kell az alkalmazkodás finanszírozását, ki kell vezetniük a szenet és senkit nem hagyhatnak magára.

Átalakulás a klímastabilitás és a tiszta energia felé

Ahogy erősödik a klímavészhelyzet, úgy válik egyre sürgetőbbé a klímastabilitás felé való átalakulás. Az államoknak be kell tartaniuk a párizsi klímamegállapodásban vállaltakat, hogy fellépjenek a klímaváltozás ellen és, hogy a globális átlaghőmérséklet-emelkedést 2 Celsius-fok alatt tartsák. Ahhoz, hogy ezt elérjük csökkentenünk kell a közlekedés és az ipar kibocsátását, valamint befektetni a megújuló energiaforrásokba.

„A szén kivezetése a villamosenergia-ágazatból az egyetlen legfontosabb lépés ahhoz, hogy a 1,5 Celsius-fokos célt elérjük” - António Guterres ENSZ-főtitkár (2021)

A főtitkár kiemelte annak fontosságát, hogy a szén használatának megszüntetése „az egyetlen legfontosabb lépés”, amelyet a világ tehet, hogy elérje a klímastabilitást. A napenergia-technológia a szén fenntartható alternatívája, amely segít megmenteni a bolygót és lecsökkenteni az energiaköltségeket.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete több száz egészségügyi intézményt lát el napenergiával, a napelemes tetőktől kezdve a napelemekig a világ legszegényebb részein. Ennek köszönhetően tiszta, megfizethető és megbízható áramhoz jutnak hozzá, miközben a megtakarított pénzt újra be tudják fektetni egészségügyi szolgáltatásokba.

Mi mást tesz az Egyesült Nemzetek Szervezete a klímaváltozás ellen?

Az ENSZ-család élen jár a bolygónk megmentését célzó erőfeszítésekben. A klímaváltozással foglalkozó kormányközi testületen (IPCC) keresztül az Egyesült Nemzetek Szervezete tudományos adatokat biztosít a döntéshozóknak a klímaváltozásról, annak hatásairól és jövőbeli kockázatairól, valamint lehetőségeket mutat be a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra, az azzal szembeni ellenállóság kialakítására és hatásainak enyhítésére.

Az ENSZ ezen kívül fórumot biztosít ahhoz, hogy a világ közösen léphessen fel a klímaváltozás ellen az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményén (UNFCCC) keresztül.

Az ENSZ világszerte azon dolgozik, hogy segítse az országok éghajlatváltozás hatásaival szembeni ellenállóképességének kialakítását, és az alacsony széndioxid-kibocsátású stratégiák elérését, miközben segíti a klímaváltozás hatásainak különösen kitett országokat, hogy az egyre bizonytalanabb éghajlathoz alkalmazkodjanak.

Miért fontos az, hogy fellépjünk a klímaváltozás ellen?

Az IPCC jelentéséből az a riasztó tény is kiderül, hogy valószínűleg már elértük vagy át is léptük az olyan fontos fordulópontokat, amelyek visszafordíthatatlan változásokhoz vezetnek a nagyobb ökoszisztémákban és Földünk éghajlati rendszerében. Az olyan változatos ökoszisztémák, mint az amazóniai esőerdő és az Északi-sark tundrája, drámai változások felé közelednek a felmelegedés és a kiszáradás miatt. A hegyvidéki gleccserek aggasztó mértékben húzódnak vissza, a legszárazabb hónapokban előforduló lecsökkent vízellátás következményei pedig a következő nemzedékekre is kihatással lesznek.

Globális megállapodások és együttműködés

1992-ben a "Föld-csúcs" vezetett az Egyesült Nemzetek éghajlatváltozási keretegyezményének (UNFCCC) létrehozásához, amelyre a klímaváltozás problémájának kezelésére irányuló első lépésként tekinthetünk. A 197 ország által ratifikált keretegyezménynek ma közel univerzális tagsága van. Az 1997-ben elfogadott kiotói jegyzőkönyv pedig jogilag kötelezi kibocsátás csökkentési célokra a jegyzőkönyv részes, fejlett államait.

Párizsi klímamegállapodás

A UNFCCC részes feleinek 2015-ben Párizsban megtartott 21. konferenciáján az államok egy alapvető jelentőségű megállapodást értek el, hogy fellépjenek a klímaváltozás ellen, valamint felgyorsítsák és erősítsék a fellépést és a befektetéseket, amelyek a fenntartható, alacsony széndioxid-kibocsátású jövőhöz szükségesek. A párizsi klímamegállapodás az éghajlatváltozási keretegyezményt veszi alapul és először sikerült elérnie, hogy a nemzeteket egy közös cél érdekében összehívja azért, hogy ambiciózus erőfeszítéseket tegyenek a klímaváltozás elleni fellépés és annak hatásaihoz való alkalmazkodás érdekében, miközben támogatást nyújtanak a fejlődő országoknak is, hogy azok is így tegyenek. Mint ilyen, a klímamegállapodás egy új korszakot nyitott a globális klímaváltozás elleni erőfeszítések terén.

A párizsi klímamegállapodás központi célja, hogy erősítse a klímaváltozás veszélyeire adandó globális válaszadást úgy, hogy a globális felmelegedést jóval 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, valamint törekszik arra, hogy ennél még kevesebb, maximum 1,5 Celsius-fok legyen a felmelegedés.

2016. április 22-én, a Föld napján a világ 175 vezetője írta alá a párizsi klímamegállapodást az Egyesült Nemzetek székházában, New York-ban. Ez volt a valaha legtöbb ország által ugyanazon a napon aláírt nemzetközi megállapodás.

A klímaváltozás elleni fellépés az ENSZ-ben Bécsben

A 13. fenntartható fejlődési cél (SDG), vagyis az éghajlatváltozás elleni fellépés iránti elkötelezettség minden kormány, szervezet, város, régió, vállalat és befektető felelőssége. Ennek megfelelően számos bécsi székhelyű ENSZ-szervezet vesz részt tevékenyen a 13. cél elérésében.

Az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete (United Nations Industrial Development Organization, UNIDO) például megosztja a zöld és innovatív technológiával kapcsolatos szakértelmét, hogy többek között Mexikónak segítsen megvédeni a Föld ózonrétegét. Mianmarban és Kínában az UNIDO olyan projektet valósított meg, amellyel elősegíti a társadalmi felelősségvállalást (CSR), annak gyakorlatait és módjait.

Az ENSZ Világűriroda (United Nations Office for Outer Space Affairs, UNOOSA) az űrtechnológia segítségével figyeli az erdőirtásból és az ipari eljárásokból fakadó üvegházhatású gázokat, a sarki jégtakaró és gleccserek változását, valamint a tengerszint-emelkedést és a hőmérsékletet.

Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja (the United Nations Environment Programme, UNEP) támogatást nyújt a Nyugat-Balkán, a Dél-Kaukázus, Közép-Ázsia, Kelet-Afrika és a trópusi Andok veszélyeztetett hegyvidéki területeinek, hogy jobban alkalmazkodjanak a klímaváltozás hatásaihoz. Az UNEP például ellenállóbbá teszi az áradásoknak kitett utakat, valamint vízgyűjtőket épít, hogy mérsékelje az olvadó gleccserek miatti áradást.

Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetének Előkészítő Bizottsága (Preparatory Commission for the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization, CTBTO PrepCom) adatgyűjtéssel segíti elő a jéghegyek, a gleccserek mozgásainak, a hurrikánok és tornádók, a földcsuszamlások és lavinák, a különleges radionuklidok szezonális és évenkénti variációinak, valamint a tengeri élővilág és az óceán folyamatainak kutatását.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (International Atomic Energy Agency, IAEA) pedig fórumot biztosít a tudósok számára a nukleáris módszerek használatáról, hogy a mezőgazdasági gyakorlatok optimalizálásával védjék az erőforrásokat a kibocsátás csökkentésével egyidejűleg.