Események

Beköszöntött a tavasz és eljött az ENSZ-modell konferenciák ideje is

BUDAPEST, április 25. (ENSZ Információs Szolgálat) - Egyetemi hallgatók és középiskolás diákok százai érkeztek a magyar fővárosba, hogy részt vegyenek a negyedik Budapesti ENSZ-modell Konferencián (MUNAPEST) és a nyolcadik Budapesti Nemzetközi ENSZ-modell Konferencián (BIMUN). Budapesti tartózkodásuk során 200 hallgatónak lehetősége volt részt venni az Egyesült Nemzetekben elérhető karrierlehetőségekről szóló előadáson is.

A Nemzetközi Diplomáciai Társaság (IDSA) által szervezett MUNAPEST 2018-ra április 3. és 7. között került sor, amelyen 17 országból 180 diák vett részt. A bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS Vienna) igazgatója Martin Nesirky nyitóbeszédét követően a Magyar ENSZ Társaság elnöke Simai Mihály professzor és Magyarország ENSZ Ifjúsági Küldöttje Rácz Zsófia tartották meg előadásaikat. A MUNAPEST 2018 folytatta az előző években elkezdett tematikáját, amely szerint különböző földrészeket érintő összetett témákat vesznek górcső alá, ahogy ez 2016-ban és 2017-ben is megvalósult, az alábbi témákkal: "Afrika - növekvő fejlődés a konfliktusok kezelésén keresztül", valamint "Zűrzavar az amerikai országokban - a pánamerikai kapcsolatok megjavítása és az interkontinentális fejlődés biztosítása". A 2018-as MUNAPEST "Az újjáéledő Ázsia: A selyemúttól a felvirágzásig" címmel vette kezdetét. Nesirky igazgató beszédében elmondta, hogy "Igen, Ázsia valóban egy újjáéledő kontinens, ugyanakkor ott is megtalálhatók ugyanazok a kihívások és zavarok, amelyekkel mi is szembenézünk, bárhol is legyünk." Megjegyezte a konferencia résztvevőinek a téma aktualitását kiemelve: "Tehát Önök összhangban vannak a ma legfőbb kihívásaival és válságaival, valamint az ENSZ-főtitkár prioritásaival".

A MUNAPEST első napján Martin Nesirky igazgató egy karrierelőadást tartott az IDSA-el együttműködve az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, amelyen több mint 200-an vettek részt. Nesirky igazgató az előadás keretében nem csak az Egyesült Nemzetekben lévő karrierlehetőségeket, hanem António Guterres ENSZ-főtitkár mandátumát és prioritásait is bemutatta.

A nyolcadik BIMUN-t az Eötvös József Gimnázium rendezte meg április 13. és 17. között, amelyen 23 országból 325 középiskolás diák vett részt. A delegáltak 61 országot és entitást képviseltek, beleértve idén először egy civil szervezetet is, amely az Amnesty International volt. A megnyitón a UNIS Vienna igazgatójának videóüzenete is levetítésre került.