Sajtóközlemények

UNIS/INF/173
30 október 2006

Az 1956-os magyar forradalomról készült kiállítást avatnak a VIC-ben

Bécs, 30 október (ENSZ Információs Szolgálat) -- Az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulójáról megemlékező kiállítást avatnak fel október 31-én, kedden 11.30-kor a Bécsi Nemzetközi Központ (VIC) kupolatermében.

 "Az 1956-os magyar forradalom és az ENSZ" című kiállításnak az a célja, hogy bemutassa, milyen szerepet játszott az ENSZ az 1956-os magyar forradalom alatt és után. A kiállításon látható lesz az Ata Kando fotóművész által, az Ausztriába szökő magyar menekültekről készült fekete-fehér sorozata, és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatalából (UNHCR) és a Nemzetközi Kivándorlási Szervezet (IOM) archívumaiból származó fotók, melyek a menekültek mindennapi életét örökítették meg. Szintén kiállítanak olyan korabeli kormány- és ENSZ-dokumentumokat, melyek kifejezik a forradalom iránti elkötelezettségüket és támogatásukat.

A ceremóniát Martin Zánáthy Györgyi, az ENSZ és más nemzetközi szervezetek Bécsben állomásozó állandó magyar képviselője nyitja meg. Beszédet mondanak továbbá: Antonio Maria Costa, az ENSZ bécsi hivatalának főigazgatója, Szőke László államtitkár, a Magyar Külügyminisztériumból, Gottfried Koeffner, az UNHCR helyi megbízottja, valamint Bujdosó Alpár, az egykori Nagy Imre-kormány belügyminisztere, a Kéthly Anna által vezetett magyar ENSZ Delegáció tagja.

"Ötven évvel ezelőtt a magyar forradalom egy békés tüntetéssel kezdődött, mely a lengyel néppel vállalt szolidaritást hivatott kifejezni. Ma büszke vagyok, hogy megerősíthetem azt, hogy Magyarország kész szolidaritását kifejezni minden nemzettel, amely szabadságot és demokráciát akar tagjai számára." - mondta beszédében Göncz Kinga, a magyar külügyminiszter az ENSZ Közgyűlés hatvanegyedik ülésén ez év szeptemberében.

A kiállítást, melyet november 4-ig nézhetnek meg a látogatók a VIC kupolatermében, az ENSZ és más nemzetközi szervezetek állandó bécsi magyar képviselete és a Collegium Hungaricum, egy bécsi székhelyű kulturális intézet hozta létre. A VIC-ben való szervezett körséta keretében tekinthető meg, melyet a UNIS Látogató Szolgálat szervez.

A kiállítás hivatalos megnyitó ünnepségére - mely 2006. október 31-én, kedden, 11.30-kor kezdődik a VIC kupolatermében -  szeretettel várjuk a média képviselőit, valamint a civil szervezeteket, a diplomatákat és az ENSZ alkalmazottait.

* *** *

További információ:
Jaya Mohan
Information Officer, UNIS
Tel : ++ 43 1 26060 4448
Email : jaya.mohan@unvienna.org