Sajtóközlemények

UNIS/INF/200
2 április 2007

A FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatalának és a Közös zolgáltató Központnak Budapestre helyezéséről szóló sajtóanyag

Bécs, április 2. (Az ENSZ Információs Szolgálata) -- Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Magyar Kormány Megállapodást írt alá, mely a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatalának és Közös Szolgáltató Központjának Budapestre helyezéséről szól. A FAO Közép-Kelet Európai Alregionális Hivatala 11 éve sikeresen működik Magyarországon, egyre bővülő személyzettel és feladatokkal.

FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatal

Magyarország számára a döntés azt jelenti, hogy Budapesten fog működni a FAO egyik fontos, Európát és Közép-Ázsiát lefedő hivatala abban az épületben, melyben eddig az Alregionális Hivatal működött. A Magyar Kormány a Regionális Hivatal áttelepítéséhez biztosítja a FAO Közép- és Kelet-Európai Alregionális Hivatalának helyet adó Benczúr utcai ingatlan átalakítását, a két hivatal egyidejű befogadására történő alkalmassá tételét.

FAO Közös Szolgáltató Központ

A Közös Szolgáltató Központ a FAO európai, közel-keleti és afrikai régiója, valamint a római Központ részére végez különböző adminisztratív szolgáltatásokat (igazgatás, humánpolitika, pénzügy, utaztatás, beszerzések, stb. területén). A terv szerint a FAO két másik Szolgáltató Központot is működtet (Bangkokban és Santiago de Chile-ben) az ázsiai és amerikai kontinensek lefedésére, Rómában pedig egy koordináló központ fogja a 3 Szolgáltató Központ munkáját összehangolni. A FAO Szolgáltatási Központ Budapestre helyezése a tervek szerint három fázisban valósul meg 2007-2009 között.

Partnerségi Keretmegállapodás

A FAO és a Magyar Kormány között kötött megállapodás tartalmaz egy Partnerségi Keretmegállapodást is, melynek tartalommal való megtöltése 2008-tól várható a konkrét FAO tagállami igények alapján. Ennek keretében Magyarország vállalja, hogy hozzájárul az élelmezésbiztonságot, a fenntartható vidékfejlesztést és a Millenniumi Fejlesztési Célok elérését szolgáló, fejlődő országokbeli akciók és projektek végrehajtásához, valamint ösztöndíj lehetőséget biztosít a fejlődő országok diákjai számára.

A Megállapodás aláírására Jacques Diouf FAO főigazgató személyes részvételével 2007. március 27-én Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr jelenlétében került sor.

* *** *

Az ENSZ bécsi Információs Szolgálata (UNIS)  Ausztria, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia számára nyújt  ENSZ-vonatkozású információkat.