Sajtóközlemények

UNIS/CP/571
2008. November 14.

Közép-európai és Délkelet-európai államok vizsgálják a nukleáris terrorizmus kérdését

Bécs, november 14. (ENSZ Információs Szolgálat) - Idén november 12-13-án rendezték meg elso alkalommal az igazságügyi és terrorizmus szakértok találkozóját Budapesten. A vendéglátó Magyarország tizennégy közép és délkelet európai állam szakértoit hívta meg a szub-regionális találkozóra. A munkacsoport-megbeszélések súlyponti témái a nukleáris terrorizmussal összefüggésben a nemzetközi együttmuködés kérdései és a terrorizmus törvényekkel (jogi eszközökkel) való leküzdésének esélyei voltak.

Túri András, rendészeti szakállamtitkár, üdvözölte a ENSZ Kábítószer és Bunügyi Hivatala (UNODC), az Európai Biztonsági és Együttmuködési Szervezet (EBESZ), a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) és az INTERPOL közötti együttmuködést, amely a nukleáris terrorizmus problémájának megoldására keres választ, az ENSZ Biztonsági Tanácsának terrorizmus ellenes határozataival összhangban.

A napirenden szerepelt továbbá az ügyészek és bírák szerepe a terrorizmus ellenes egyezmények végrehajtásában, a nemzetközi együttmuködés emberi jogi aspektusainak kérdése a terrorizmus elleni küzdelem terén, valamint az igazságügyi laboratóriumok közötti együttmuködés kérdése konkrét terrorcselekmények esetében.

A résztvevok megvitatták a nemzetközi együttmuködések olajozottabbá tételének lehetséges módjait. Véleményt cseréltek arról, hogy hogyan tehetik szorosabbá az együttmuködést az ENSZ Biztonsági tanácsának terrorizmus-ellenes végrehajtó igazgatóságával, valamint más regionális és nemzetközi szervezetekkel.

A Nukleáris Terrorizmussal kapcsolatos Cselekmények Betiltására vonatkozó Nemzetközi Egyezmény 2007 júliusában lépett hatályba. Az ENSZ Kábítószer és Bunügyi Hivatala támogatja a tagállamokat a terrorizmussal kapcsolatos egyezmények és jegyzokönyvek aláírásában és azok gyakorlati alkalmazásában.

* *** *

További információ:

Walter Gehr
Chief, Counter-Terrorism Legal Services Section I, UNODC
Telephone: (+43-1) 26060-4512
Email: walter.gehr@unodc.org