Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/446
2013. július 18.

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár

Üzenete a Nelson Mandela Nemzetközi Napon

2013. július 18.

BÉCS, július 18. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az idei Nelson Mandela Nemzetközi Napi megemlékezés a Madiba munkáján és életén való mély elmélkedés pillanatában ér minket, hiszen az egyetemesen nagyra becsült vezető még mindig kórházban van. Mandela elnök 95. születésnapja alkalmából amellett, hogy legjobb kívánságainkat fejezzük ki, aggodalmunknak kézzelfogható jelentéssé kell változnia úgy, hogy mások érdekében cselekszünk.

Nelson Mandela 67 évet áldozott életéből az emberi jogokért és a szociális igazságért való küzdelme során. Erre a napra emlékezve az Egyesült Nemzetek csatlakozik a Nelson Mandela Alapítványhoz, hogy embereket kérjen fel világszerte arra, hogy július 18-án idejükből legalább 67 percet szánjanak közösségi szolgálatra.

A Nelson Mandela Nemzetközi Nap lényege az emberekért és a bolygóért tett derék munka. A nap témája - "cselekedj, ösztönözz a változásra" - amely az emberiség családját kívánja mobilizálni, hogy tegyen többet egy békés, fenntartható és méltányos világ építéséért. Ez a legjobb mód arra, hogy tisztelettel adózzunk egy olyan rendkívüli ember előtt, aki az emberiség legmagasabb értékeit testesíti meg.

Ebben a nehéz időben, gondolatainkban és imáinkban is Mandelával, családjával és Dél-Afrika embereivel vagyunk. Együtt csodáljuk korunk egy óriását.

* *** *