Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/NAR/1197
2014. Március 4.

INCB: Minden megelőzésre költött dollár, tíz dollár megtakarítást jelenthet

Az INCB éves jelentése:

  • bemutatja a kábítószerrel való visszaélés gazdasági és társadalmi költségeinek mértékét;
  • figyelmeztet arra, hogy a receptre kapható gyógyszerekkel való visszaélés néhány országban meghaladja a "tiltott" kábítószerekkel való visszaélést;
  • tartalmazza a regionális trendeket, rávilágít a "legális hangulatjavítók" terjedésére, amely szinte minden régióban jellemző.

Az INCB Prekurzor Jelentése bemutatja a legújabb trendeket és kihívásokat a vegyi anyagok ellenőrzése terén

BÉCS, Március 4. (ENSZ Információs Szolgálat) - A ma Londonban közzétett, az ENSZ bécsi székhelyű Nemzetközi Kábítószer-ellenőrzési Szervének (INCB) 2013-as éves jelentése szerint a világszerte körülbelül 4,5 millió problémás kábítószer-használó közül csak minden hatodik személy jut számára megfelelő kezeléshez, amelynek globális költsége évente körülbelül 35 milliárd dollár. A világszerte kezeléshez jutottak leggyakrabban heroin, kannabisz vagy kokain használók. Az INCB elnöke, Raymond Yans szerint a megelőzésbe és a kezelésbe való befektetés egy bölcs "befektetési döntés", mivel jelentős megtakarítást jelenthet az egészségügyi és bűncselekményekkel kapcsolatos kiadások terén, valamint enyhítheti a kábítószerfüggő személyek és családjaik szenvedését. Minden megelőzésre költött dollár később tíz dollár megtakarítást jelenthet a kormányok számára. Az INCB jelentése jelentős különbségekre hívja fel a figyelmet a kezelések biztosítása terén: Afrikában csak minden 18 problémás kábítószer-használó közül 1; Latin-Amerikában, a Karib-térségben és Dél-kelet Európában minden 11 problémás kábítószer-használó közül 1 kap megfelelő kezelést; míg Észak-Amerikában minden 3 problémás kábítószer-használó közül 1 kap megfelelő kezelést.

Az INCB figyelmeztet arra, hogy a receptre kapható gyógyszerek széles körben való elérhetősége és a receptre kapható gyógyszerekkel való visszaélés, amely számos országban megelőzi az illegális kábítószer-használat mértékét, veszélyt jelent a közegészségügyre

A "visszavételi napok", vagyis a receptre kapható gyógyszerek biztonságos leadási lehetősége fontos kezdeményezés, ugyanakkor nem elégséges a receptre kapható gyógyszerekkel való visszaélés növekvő trendjének megállításához, amelyet az ilyen gyógyszerek széles körű elérhetősége okoz az INCB elnöke szerint. "Létezik egy téves feltételezés, amely szerint a receptre kapható gyógyszerek kevésbé alkalmasak a velük való visszaélésre, mint a "tiltott drogok"". A háztartások a fő forrásai azoknak a receptre kapható gyógyszereknek, amelyek már nem szükségesek, vagy nem használhatók fel orvosi célokra, így a velük való visszaéléshez vezetnek. Kutatások szerint jelentős százaléka azoknak, akik visszaéltek a receptre kapható gyógyszerekkel, azokat első alkalommal egy baráttól vagy családtagtól kapták, aki a gyógyszereket legálisan úton szerezte be. A receptre kapható gyógyszerekkel való visszaélés komoly, növekvő veszélyt jelent a közegészségre Észak-Amerikában, ahol a világon a legmagasabb a kábítószerrel összefüggő halálesetek száma. Az INCB jelentése szerint a receptre kapható gyógyszerekkel való visszaélés csak a túlkínálat okainak megszűntetésével oldható meg. Ilyen ok az úgy nevezett "orvos-vásárlás" vagy a túlzott gyógyszerfelírás, valamint a receptkiadás és az iktatás ellenőrzésének hiánya.

Regionális trendek - "legális hangulatjavítók", a kannabisszal kapcsolatos törvényhozás és Afganisztán romló kábítószer problémája

A új pszichoaktív szerek (NPS) példátlan száma és változatossága, amelyeket gyakran "fürdősóként", "legális hangulatjavítóként" vagy "műtrágyaként" árulnak, jelentik a legnagyobb kihívást nem csak Európában, hanem más régiókban és a fejlődő országokban is. A növekvő trend a szabályozó és rendészeti hatóságok számára is kihívást jelent. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kábítószer-függőségi Szakértői Bizottsága 20 új pszichoaktív szert fog 36. találkozóján megvizsgálni 2014 júniusában.

Közép-Amerikában és a Karib-térségben továbbra is súlyos probléma a kábítószer-csempészet és a kábítószerrel kapcsolatos erőszak magas szintje, valamint a nagy mértékű tiltott metamfetamin-előállítás is komoly aggodalomra ad okot. A régió továbbra is az európai és az észak-amerikai piacra szánt kokain tranzitútvonala. Becslések szerint az Egyesült Államokba csempészett kokain több mint 90 százaléka kolumbiai eredetű és a mexikói és közép-amerikai folyosón halad keresztül.

Az opiátok Afrikán keresztül történő csempészetében is növekedés tapasztalható. A Kelet-Afrikában lefoglalt heroin mennyisége tízszeresére nőtt, így ez a szubrégió vált Afrika legnagyobb központjává, ahonnan a heroint az európai piacokra csempészik. Az Európába szánt heroin egyre gyakrabban Nyugat-Afrikán halad keresztül, valamint innen Dél-Afrikába is csempésznek heroint. Afrikában a kereslet vezérelte kokain-piac is egyre nő, és a kannabisszal való visszaélés továbbra is magas, a globális átlag közel kétszerese.

Az INCB továbbra is aggodalommal figyeli a kannabisz rekreációs célra való használatának legalizálását az amerikai kontinensen, az amerikai Colorado és Washington államokban, valamint Uruguayban. Az INCB elnöke szerint: "Amikor a kormányok hosszú távú politikájukat fontolgatják ezzel kapcsolatban, a legfőbb szempont a lakosság hosszú távú egészsége és jóléte kell, hogy legyen". Az INCB jelentése rámutat, hogy az ilyen legalizálás ellentétes az 1961-es Egyezmény rendelkezéseivel, amely a kannabisz használatát kizárólag orvosi és tudományos célra engedélyezi.

Az észak-amerikai régióban a legmagasabb a kábítószerrel összefüggő halálesetek száma, és ez, együttesen a receptre kapható gyógyszerekkel való visszaéléssel, súlyos és növekvő veszélyt jelent a közegészségügyre. Dél-Amerika 1999 óta a legalacsonyabb szintet érte el a tiltott kokacserje termesztésben. A termesztés a 2011-es 153,700 hektárról 2012-ben 133,700 hektárra csökkent.

A Kelet- és Délkelet-Ázsiában előállított heroin és annak kereslete továbbra is aggasztja az INCB-t. Csak Kínában közel 1,3 millió regisztrált opioid használó volt 2012-ben. Ez a kínai keresletnövekedés valószínűleg növeli a heroin-előállítást a régió többi részében.

Afganisztán rosszabbodó kábítószer problémája a tiltott ópiumtermesztéssel együtt új rekordot döntött meg. 2013-ban elérte a 209,000 hektárt, amely 39 százalékos növekedést jelent a 2012-es 154,000 hektárhoz képest. Az ország továbbra is a tiltott heroin-előállítás központja, valamint szerepe a kannabisz-gyanta forrásaként is nő a világpiacon. Ez a helyzet komolyan veszélyezteti a nemzetközi kábítószer-ellenőrzési szerződéseket, az INCB jelentése szerint. A Testület nemzetközi együttműködésre hív fel a helyzet megoldására és nyomatékosítja, hogy a tiltott ópiumtermesztés megszüntetése csak akkor lehetséges, ha a vonatkozó jogszabályokat betartják és végrehajtják, miközben fenntartható alternatív megélhetést biztosítanak az érintett területeken.

Európában egyre növekszik a kender növény mind otthoni, mind nagyobb ültetvényeken történő tiltott termesztése, amelyet megkönnyít a magok és a felszerelés internetes árusítása. A nagy mértékű kannabisz-előállítást leggyakrabban szervezett bűnhálózatok irányítják, ugyanakkor néhány országban, mint az Egyesült Királyságban, elmozdulás látható a több, kisebb helyszínen történő tiltott kannabisz-előállítás irányába. A kábítószerek közül a kannabiszt említik leggyakrabban azok, akik először vesznek részt kezelésben Nyugat és Közép-Európában. Az új pszichoaktív szerek (NPS) megjelenése egy új jelenség Kelet- és Dél-kelet Európában, ahol nemrég kezdődött hatásuk. Míg ezeket az anyagokat elsősorban feldolgozásra, csomagolásra és terjesztésre küldik Ázsiából Európába, valószínűsíthetően Európában is megjelent limitált előállításuk. A balkáni út megmaradt a szubrégióban leggyakrabban használt kábítószer-csempészeti útnak, ugyanakkor a csempészett heroin mennyisége csökkent a tavalyi évben. Az Európába tartó kokain-csempészet útvonalai szerteágazóak, néhány a balkáni országokon vagy a balkáni útvonalon keresztül vezet. Manapság a Fekete-tenger kikötőin keresztül történő csempészet is növekszik.

Óceánia az egyetlen régió, ahol a kábítószerek összes fajtája terén (amfetamin típusú stimulánsok, kannabisz, opiátok és a kokain) nőtt a lefoglalások száma, de leginkább Ausztráliában.

Nincsenek kábítószerek vegyi anyagok nélkül: az INCB Prekurzor Jelentése bemutatja a nemzetközi ellenőrzés terén elért sikereket és rávilágít az új kínálati forrásokból eredő kihívásokra

Az INCB arra figyelmeztet, hogy az, hogy a prekurzorok, azaz az illegális kábítószer-előállítás során használt vegyületek a nemzetközi kereskedelemből a jelentéktelen szintre kerülnek át, azt jelentheti, hogy a bűnszervezetek immáron a nemzeti szintű ellenőrzések hiányosságait használják ki annak érdekében, hogy hozzáférjenek azokhoz az anyagokhoz, amelyekre az illegális kábítószer-előállításhoz szükségük van. A csempészek ugyanakkor rengeteg olyan, tiltólistán nem szereplő, akár külön megrendelésre készült anyaghoz is hozzáférhetnek, amelyek előállítása során külön ügyelnek arra, hogy azokkal a hatékony nemzetközi ellenőrzést megkerülhessék. Az INCB Prekurzor Jelentése bemutatja a prekurzor vegyületek csempészetének kiugró trendjeit és gyakorlati javaslatokat fogalmaz meg a kormányok számára, amellyel megtagadhatják a bűnszervezetektől azokat a vegyi anyagokat, amelyekre a kábítószer-előállításhoz szükségük van.

További információ: http://www.unis.unvienna.org/unis/en/events/2014/incb_2014.html

* *** *

További információ:

Romana Kofler 
ENSZ Információs Szolgálat (UNIS) 
Telefonszám: (+43-1) 26060-4962 
Email: romana.kofler[at]unvienna.org