Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/497
2014. január 24.

Az Egyesült Nemzetek Főtitkára Ban Ki-Mun üzenete

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján

2014. január 27.

BÉCS, január 27. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulóján emlékezünk meg minden évben a holokauszt áldozatairól. A megemlékezések során felidézzük ártatlan emberek millióinak szenvedését, és egyúttal hangsúlyozzuk az antiszemitizmus és a gyűlölet minden formájának veszélyeit.

Az idei év témája az "utazás a holokauszton át", amely kapcsán én is felidézem saját, nemrégiben tett látogatásomat.

Múlt év novemberében átsétáltam a hírhedt "Arbeit macht frei" feliratú kapun Auschwitz-Birkenauban, és soha nem fogom elfelejtem ezt a látogatást.

Saját szememmel láttam a népirtás gépezetének borzalmas maradványait, és megindító képeket az európai zsidóságról az 1930-as évekből - esküvőkről, családi ebédekről, szertartásokról és jeleneteket mindennapjaikból - ez mind megsemmisült az emberiség történetében példátlan kegyetlenséggel elkövetett népirtás során.

Láttam a barakkokat, ahol zsidók, romák, szintók, homoszexuálisok, disszidensek, hadifoglyok és fogyatékos emberek a legbrutálisabb körülmények között töltötték utolsó napjaikat.

Az Egyesült Nemzeteket azért alapították, hogy soha többé ne történhessen meg hasonló borzalom. Mégis, a Kambodzsában, Ruandában és Srebrenicában megtörtént tragédiák mutatják, hogy a népirtás mérge még mindig hat.

Éberen kell figyelnünk a szélsőséges ideológiák, a közösség elleni izgatás, a vakbuzgóság és a kisebbségek elleni diszkrimináció legkisseb jeleire is, és gyermekeinket megfelelő oktatásban kell részesítenünk. A "Holokauszt és az Egyesült Nemzetek Közkapcsolati Programja" hatékony oktatási segédanyagokat készített, és olyan kapcsolatokat alakított ki, amelyek segítenek abban, hogy ezen tananyagok bárhol a világon eljuthassanak a diákokhoz.

Az auschwitzi krematórium közelében állva, mély szomorúságot éreztem azzal kapcsolatban, ami ott történt. Ugyanakkor erőt merítettem a haláltábort az emberiség érdekében felszabadító emberek emlékezetéből. A mai napon egyesítsük erőinket egy olyan közös utazáson, ami mindenki számára az egyenlőség és a méltóság világába vezet.

* *** *