Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/529
2014. május 27.

 Az Egyesült Nemzetek Főtitkára Ban Ki-Mun:

Üzenete az ENSZ Békefenntartók Nemzetközi Napján

2014. május 29.

BÉCS, május 29. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az ENSZ-békefenntartás hosszú és büszke történelemmel rendelkezik. A békefenntartás 1948-as kezdete óta több mint 1 millió békefenntartó szolgált 4 kontinensen, több mint 70 műveletben. A jövőt illetően biztosak lehetünk abban, hogy az új kihívások megjelenésével az ENSZ-békefenntartás is fejlődik és megfelel majd azoknak.

Jelenleg, több mint 116 000 ENSZ-alkalmazott szolgál több mint 120 országban, 16 békefenntartó műveletben. Nagy személyes kockázat árán ez a katonai, rendőri és civil állomány segíti a közösségek stabilizálását, védi a civileket, előmozdítja a jogrendet és az emberi jogokat. Tavaly 106 békefenntartó vesztette életét az ENSZ-zászló szolgálata közben, így a békefenntartás történelme során elveszett életek száma több mint 3 200-ra emelkedett. Minden bátor egyén eltávozását gyászoljuk. Együtt érzünk barátaikkal és családjaikkal és újra elkötelezzük magunkat annak biztosítása mellett, hogy a békéhez való hozzájárulásuk soha nem merül feledésbe.

Annak érdekében, hogy az ENSZ-békefenntartás megküzdjön a holnap kihívásaival, amelyek a békét és biztonságot veszélyeztetik, folyamatosan törekszik a korszerűségre. Olyan új technológiát használ, mint a fegyvertelen, ember nélküli légi járművek, pontosítja gyakorlatait a civilek magasabb fokú védelme érdekében, fokozza a nők arányát a hivatásos tisztek között és erősíti a regionális szervezetekkel való együttműködést. Az Egyesült Nemzetek fejleszti logisztikai és adminisztratív gyakorlatát, erősíti infrastruktúráját és további lépéseket tesz, hogy az állomány erejét hasznosítsa. A célunk, hogy a békefenntartás költséghatékony, értékes befektetés legyen, amely hatalmas haszonnal jár és mindenekfelett életeket ment.

Az elmúlt évben a Biztonsági Tanács két békefenntartó műveletet hozott létre, egyet Maliban és egyet a Közép-afrikai Köztársaságban, ami ismét mutatja a Tanács ENSZ-békefenntartókba vetett bizalmát, hogy az képes megbirkózni a kemény kihívásokkal. Az ENSZ-misszió a Kongói Demokratikus Köztársaságban segítette a kormányt, hogy legyőzze az M23-as lázadókat, akik az ország keleti részében lakókon élősködtek. Dél-Szudánban az ENSZ-békefenntartás történetében első alkalommal a békefenntartóink módszeresen megnyitották bázisuk kapuit a civilek tízezrei előtt megmentve életüket és megvédve őket a kormány- vagy ellenzéki erőktől. Történelmi pillanat, hogy nőt neveztek ki egy ENSZ békefenntartó misszió élére.

Korábban e hónapban, a Biztonsági Tanács létrehozta a "Captain Mbaye Diagne Medal" elnevezésű érmet, amelyet egy fegyvertelen szenegáli békefenntartóról neveztek el, aki élete árán ezreket mentett meg az 1994-es ruandai népirtásban. Ez a medál azokat illeti az ENSZ-alkalmazottak közül, akik kiemelkedő bátorságról tesznek tanúbizonyságot. Kötelezzük el magunkat amellett, hogy követjük Mbaye Diagne és más elesett hősök önzetlen példáját, valamint együtt dolgozunk, segítve a kéksisakosokat, hogy a béke, a változás és a jövő erői legyenek.

 * *** *