Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/543
2014. július 29.

Az Egyesült Nemzetek Főtitkára Ban Ki-Mun:

Üzenete az Emberkereskedelem Elleni Világnapon

2014. július 30.

BÉCS, 2014. július 30. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az emberkereskedelem egy olyan érzéketlen globális ipar, amely megfosztja az áldozatokat jogaiktól, méltóságuktól és dollár milliárdokhoz juttatja a szervezett bűnözői hálózatokat. Az emberkereskedelem áldozatai nagyrészt sérülékeny és becsapott nők és gyermekek, akiknek szenvedéssel teli életet okoznak ezzel. Szexuálisan kizsákmányolják és a rabszolgasághoz hasonló körülmények között dolgoztatják őket.

Az első ENSZ Emberkereskedelem Elleni Világnap arra szólít fel, hogy vessünk véget ennek a bűncselekménynek és adjunk reményt az áldozatoknak, akik gyakran fel nem ismerten élnek közöttünk. Annak érdekében, hogy megállítsuk az emberkereskedőket, el kell szakítanunk őket a támogató csatornáktól és le kell foglalni vagyonukat. Sürgetek minden országot, hogy ratifikálják és teljesen hajtsák végre az Egyesült Nemzetek  nemzetközi szervezett bűnözés elleni egyezményét és annak az emberkereskedelem, különösen a nők és gyermekek kereskedelme megelőzéséről, visszaszorításáról és büntetéséről szóló jegyzőkönyvét.

A rendészeti, határokon átívelő együttműködés és információ-megosztás hatékony lehet, de véget vetni az emberkereskedelemnek csak úgy lehet, ha a kiváltó okokkal is foglalkozunk. A mélyszegénység, a stabil egyenlőtlenség, az oktatás és lehetőségek hiánya olyan sérülékenységet okoz, amit az emberkereskedők kihasználnak. A legjobb védekezés, ha a mindannyiunk javát szolgáló fejlődést felgyorsítjuk. 

Azoknak az áldozatoknak, akik elég szerencsések voltak, hogy kiszabadítsák őket, segítségre van szükségük, hogy visszanyerjék jogaikat és visszailleszkedjenek a társadalomba. Az ENSZ Vagyonkezelői Alap az Emberkereskedelem Áldozatai, Különösen a Nők és Gyermekek Számára, önállóan dolgozik, de további finanszírozásra van szüksége. Azzal fordulok mindenkihez, hogy támogassa az ENSZ-kampányt, "Tárd ki a szíved az emberkereskedelem áldozatai felé".

Vegyük észre ezt a bűncselekményt és tárjuk ki szívünket az áldozatok felé. Itt az idő, hogy nemet mondjuk az emberkereskedelemre.

* *** *