Sajtóközlemények

Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum 

UNIS/MA/294
2021. október 29.

Változtatás nélkül továbbítva

Sajtóközlemény

Magyarország emberi jogi teljesítményének egyetemes időszakos felülvizsgálatára kerül sor

GENF (2021. október 29.) – Harmadjára értékeli Magyarország emberi jogi teljesítményét az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (EJT) egyetemes időszakos felülvizsgálatát (UPR) végző munkacsoportja, amelyre 2021. november 2-án, kedden kerül sor. Az ülést élőben közvetítik.

Magyarország egyike annak a 14 országnak, amelyet a UPR munkacsoport a november 1. és 12. között* megrendezésre kerülő ülésszakán felülvizsgál. Magyarország első UPR felülvizsgálatára 2011 májusában, a másodikra pedig 2016 májusában került sor.

A felülvizsgálat során az alábbi dokumentumokat veszi figyelembe a munkacsoport: 1) a felülvizsgálat alatt álló ország által benyújtott nemzeti jelentés; 2) az emberi jogi egyezmények által létrehozott testületek, az ENSZ-szervezetek, valamint a független emberi jogi szakértők és csoportok által benyújtott jelentésekben foglalt információk, vagyis a különeljárások; 3) az egyéb érintettek, köztük a nemzeti emberi jogi intézmények, a regionális szervezetek és a civil szervezetek által megküldött információk.

Magyarország november 2-i felülvizsgálatának alapjául szolgáló három jelentés itt olvasható.

Helyszín: Genf, Palais des Nations, [Fontos: A COVID-19 járvány miatti korlátozások következtében az ülés személyes és online részvétellel kerül megrendezésre, ennek megfelelően javasoljuk, hogy a sajtó képviselői az eljárás lefolytatását online kövessék.

Dátum és időpont: 2021. november 2., kedd 14:30 - 18:00 (genfi idő szerint, GMT + 1 óra)

A UPR egy egyedi eljárás, amelynek keretében mind a 193 ország emberi jogi teljesítménye időszakosan felülvizsgálatra kerül. Az első, 2008 áprilisában megrendezett ülés óta a UPR első és második ciklusában sikerült a munkacsoportnak mind a 193 ENSZ-tagállam emberi jogi helyzetét kétszer felülvizsgálnia. A UPR harmadik ciklusában az országoknak be kell számolniuk a korábbi felülvizsgálataik során kapott ajánlások vállalt végrehajtásáról, valamint be kell mutatniuk az országukban történt emberi jogokkal kapcsolatos fejleményeket.

Magyarország delegációját Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezeti.

Magyarország felülvizsgálata során rapportőrként az alábbi három ország képviselője („trojka”) jár el: Örményország, Argentína és India.

Az ülés közvetítése itt érhető el: https://media.un.org/en/webtv

A Magyarország felülvizsgálata során felszólalók listája és a kapcsolódó nyilatkozatok a UPR Extraneten lesznek elérhetőek.

A UPR munkacsoport várhatóan 2021. november 5-én 15:00 órakor fogadja el a Magyarország vonatkozásában megfogalmazott ajánlásait. A felülvizsgálat alatt lévő országnak lehetősége van a számára megfogalmazott ajánlásokkal kapcsolatos véleményét a felülvizsgálat során kifejteni. 

* A UPR 39. ülésszakára eredetileg 2021 májusában került volna sor, de a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos intézkedések miatt elhalasztásra került.

VÉGE

További információért és a sajtóval kapcsolatos kérdésekkel keresse az alábbi személyeket: Rolando Gómez, az EJT sajtómunkatársa: rolando.gomez[at]un.org, Matthew Brown, az EJT közkapcsolati munkatársa: matthew.brown[at]un.org, Pascal Sim, az EJT közkapcsolati munkatársa: simp[at]un.org 

Ha többet szeretne tudni az egyetemes időszakos felülvizsgálatról, akkor látogasson el erre a honlapra: www.ohchr.org/hrc/upr

Kövesse az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát a közösségi médiában: Facebook Twitter YouTube Instagram