Sajtóközlemények

Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1130
2021. április 30.

Az ENSZ-főtitkár

videóüzenete a sajtószabadság világnapján 2021

„Az újságírás mint közjószág: 30 éves a Windhoek Nyilatkozat”

New York, 2021. május 3.

Az új koronavírus járvány idején megjelent globális kihívások megmutatták, hogy mennyire fontos szerepe van a megbízható, hiteles és mindenki számára elérhető információnak az életmentésben, valamint az erős és ellenálló társadalmak kiépítésében.

A járvány idején, ahogyan más válságok, például a klímavészhelyzet esetén, az újságírók és a médiában dolgozók segítenek nekünk eligazodni a gyorsan változó és a gyakran elsöprő mennyiségű információ között, miközben kiszűrik a veszélyes pontatlanságokat és valótlanságokat.

Túl sok országban az újságírók számára munkájuk olyan jelentős személyes kockázattal jár, mint a folyamatos korlátozások, a cenzúra, a bántalmazás, a zaklatás, az előállítás vagy akár életük elvesztése. A helyzet pedig csak egyre súlyosbodik.

A járvány gazdasági hatása számos újságot és hírcsatornát olyannyira keményen érintett, hogy a túlélésük is veszélybe került.

A költségvetés csökkenésével egyre inkább csökken a hiteles információhoz való hozzáférés is. A híresztelések, a valótlanságok és a szélsőséges vagy megosztó vélemények pedig azonnal be akarják tölteni a hiteles információ helyét.

Sürgetek minden kormányt, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt azért, hogy támogassák a szabad, független és sokszínű sajtót.

A szabad és független újságírás a legnagyobb szövetségesünk a téves és a valótlan információk elleni fellépésben.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének az újságírók biztonságáról szóló akcióterve azt a célt tűzte ki, hogy világszerte biztonságos környezetet teremtsen a médiában dolgozók számára, ugyanis az információ közjószág.

Ma az afrikai népeknek a szabad, független és sokszínű sajtóhoz való jogát megfogalmazó Windhoek Nyilatkozat 30. évfordulójára emlékezünk. A médiában az elmúlt három évtizedben bekövetkezett hatalmas változások ellenére a nyilatkozat sürgős felhívása a szabad sajtóra és az információhoz való szabad hozzáférésre most relevánsabb, mint valaha.

A nyilatkozat üzenetének megfelelően újítsuk meg az erőfeszítéseinket azért, hogy megvédhessük a sajtószabadságot, amellyel az információ továbbra is egy mindenki számára elérhető életmentő közjószág maradhat.

* *** *