Rió+20 kampányok


Rio +20 The future we want - video

Brochure: Rio +20 Brochure

Rió +20 - a rövid neve az Egyesült Nemzetek Szervezetének a fenntartható fejlődésről szóló konferenciájának, amelyet Rió de Janeiróban tartanak 2012. június 20-22. között, a konferencia történelmi lehetőség arra, hogy meghatározzuk az utat egy tisztább, kiegyenlítettebb és virágzóbb világ felé.

Húsz évvel a 1992. évi Föld Csúcs után az ENSZ összehívja a világ kormányait, nemzetközi intézményeit, a civil társadalom képviselőit hogy konkrét lépéseket határozzanak meg a szegénység csökkentése, a társadalmi igazságosság növelése és a környezetvédelem biztosítása érdekében, ez a "fenntartható fejlődés" három alappillére.

A jövő mindannyiunktól függ, mindenki hallassa hát hangját a Rió+20 alatt. Ezért az ENSZ Tájékoztatási Főosztálya létrehozta a "Rió+20 : A jövő amit akarunk" kampányt. A kezdeményezés felhívja a világ minden táján élőket, hogy osszák meg nézeteiket arról, hogyan képzelik el a jövőt, hogyan lehet javítani az emberek életkörülményein anélkül, hogy tovább pusztítanának bolygó természeti környezetét. Az új platform, mindenkit egy globális párbeszédre hív, hogy megosszák elvárásaikat és gondolataikat a jövőt illetően.

Hogyan vehet részt? Írjon, beszéljen, rajzoljon, fotózzon!

Hallani akarjuk, hogy Ön mit gondol milyen legyen az ön és közössége élete 2030-ban. Az alábbi küldeményeket várjuk:

  • Videó vagy hang felvétel ( 3 perc, vagy rövidebb)
  • Rajz ceruzával, zsírkrétával vagy festékkel, nem nagyobb mint 22 cm x 28 cm
  • Levél vagy rövid esszé ( 500 szó, vagy kevesebb)
  • Videó vagy fotó azokról a dolgokról amelyeket szeret a saját közösségében - azokról a dolgokról, amelyekről szeretné, ha élete része lenne 2030-ban

Miről beszéljen: Hét fő téma és azon túl

A Rió+20 konferencia hét fő témát céloz meg, amelyek kulcsfontosságúk a fenntartható fejlődéshez - fenntartható városok, katasztrófa kezelés, energia, élelmiszer, társadalmi egyenlőség és megfelelő munka, óceánok és ivóvíz. Minden témáról részletes ismertetést és tényeket itt találhat:www.un.org/futurewewant A globális párbeszédeket tarthatnak például " A víz jövője, ahogy mi akarjuk" vagy "A városok jövője, ahogy mi akarjuk", címmel havonta, vagy időben a Rió+20 konferenciát megelőzően, különleges alkalmak vagy napok kapcsán, mint például a Óceánok világnapja, június 8-án. Támogatjuk az olyan gondolatok, ötletek, témák megfogalmazását, amelyek az Ön közösségére különösen érvényes.

Kérdések, amelyek segítenek elgondolkodni a jövőről:

Az Ön közössége: Írja le milyennek szeretné hogy közössége, szomszédsága, vagy faluja legyen 2030-ban. Honnan veszik majd az energiát, a vizet? Hogyan kezelné az olyan kihívásokat, mint közegészségügy, munkahelyek, szanitáció?

Az Ön kultúrájáról: Nevezzen meg három olyan dolgot, amely jelenlegi lakhelye kultúrája, értékrendje és tradícióinak része és szeretné, ha a jövőben is az maradna. Mi az három dolog, amelyen leginkább kívánna változtatni?

Az Ön üzenete: Mit válaszolna, ha országa vezetői az alábbit kérné Öntől: "Nevezzen meg egy dolgot, amelyet a világ vezetői tehetnének, hogy segítsenek elérni a célt, hogy jobb legyen a holnap?"

Hová és hogyan küldje el ötleteit?

Szívesen fogadjuk mindenkinek a részvételét, kortól és hovatartozástól függetlenül. Gondolataikat egyénileg vagy csoportosan is elküldhetik az ENSZ hat hivatalos nyelvének valamelyikén: arab, kínai, angol, francia, orosz és spanyol. A világ 62 információs központja és partnereik helyi nyelven is fogadják a pályaműveket, például japánul és portugálul.

Ha baráti közösségek, diákok stb. kollektívan kívánnak hozzászólni, tarthatnak saját "Rió+20: A jövő amit akarunk" globális párbeszéd rendezvényeket.

Egy ilyen lehetőség lehet, hogy a helyi információs központtal együttműködve meghívnak szakértőket az ENSZ rendszeréből, oktatási intézményektől, civil társadalmi szervezetektől. Az Önhöz legközelebbi információs központot együttműködés lehetőségével kapcsolatban és a nyelvi lehetőségekkel itt találhatja meg: http://unic.un.org/factsheet/Default.aspx

Ha van internet elérhetősége, több lehetősége is van:

  1. Látogasson el az alábbi oldalra: www.un.org/futurewewant és kattintson erre "Join the Global Conversation" ahol pályamű beadásával kapcsolatos feltételek és instrukciók olvashatók
  1. Küldje el fogalmazását, esszéjét vagy más beadandó anyagát e-mailen: info@futurewewant.org.
  1. A készített videót tegye közzé a YouTube-on, küldje el őket e-mailben az alábbi címre: c9ymftcdmzrs@m.youtube.com. Nézze meg a mások által készített videókat http://youtube.com/futurewewant címen.

Gondolataikat megoszthatják a Twitteren is a # (kettőskereszt) használatával:

arab nyelven: مستقبلنا#

kínai nyelven: #我们期望的未来

angolul: #futurewewant

francia nyelven: notreavenir

oroszul: #нашебудущее

spanyolul: nuestrofuturo

Néhány fontos dolog még:

  1. Konkrét elképzeléseket várunk az általános gondolatokat illusztrálandó, például a közösségek fenntarthatóságát segítő technológiát, tervezést, megoldásokat.
  2. Olyan elképzeléseket várunk, amelyek elérhetőek és reálisak 2030-ra. Például, olyat, amely bemutatja, hogy a létező technológiák és eszközök hogyan járulhatnak hozzá a hatékonyabb helyi fenntarthatósághoz.
  3. Az elképzelések legyenek pozitívak - azt mutassák, hogyan érhetjük el és tarthatjuk fenn a jövőt, amit akarunk.

Hogyan használjuk majd az ötleteiket?

A legjobb elképzeléseket felhasználjuk egy videó és számítógép animációban, amely a világ számos pontját, más-más közösségeket mutat majd be 2030-ban. A videó a honlapunkon lesz látható és a júniusi Rió+ konferencián is bemutatásra kerül.

A Rió+20 konferenciát követően a videó különböző fórumokon világszerte bemutatásra kerül.

Továbbá a #futurewewant RSS aktuális információkat közöl majd a un.org/futurewewant honlapon és a követők válogatott bejegyzéseit olvashatják majd az ENSZ közösségi média oldalain is.

További információ: www.un.org/en/futurewewant

vagy írjon nekünk: mediainfo@un.org

Az Önhöz legközelebbi információs központot itt találhatja meg: http://unic.un.org