Események

Budapest és a fenntartható urbanizáció

BUDAPEST, december 8. (Bécsi ENSZ Információs Szolgálat) - Az International Diplomatic Student Association (IDSA) szervezésében 2017. november 28-án megrendezésre került a "Save today, use tomorrow, live sustainable: Budapest and the UN's New Urban Agenda" konferencia azzal a céllal, hogy bemutatásra kerüljenek az ENSZ harmadik, lakhatással és fenntartható városfejlesztéssel kapcsolatos, az ecuadori Quitóban 2016-ban megrendezett konferenciájának (Habitat III) eredményei.

Martin Nesirky a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS Vienna) igazgatója nyitóbeszédében többek között az urbanizáció és a fenntartható fejlődési célok közötti összefüggést emelte ki és elmondta: "látható, hogy a tizenhét cél sikere vagy bukása múlik azon, hogy miként vagyunk képesek kezelni az urbanizációt. Ugyanakkor ez fordítva is igaz, mivel számos cél pozitív hatással lehet az urbanizációval kapcsolatos erőfeszítéseinkre nézve". A nyitóbeszédet követően a résztvevők megnézhették az Egyesült Nemzetek Emberi Települések Programja (UN-Habitat) ügyvezető igazgatójának, Dr. Joan Closnak a videóüzenetét, aki kifejtette, hogy a megfelelően irányított urbanizáció a fejlődés eszköze lehet.

Ezt követően a Magyar ENSZ Társaság (MENSZT) elnöke, Simai Mihály professzor beszélt a nemzetközi együttműködésekről és a fenntarthatóságról, különös tekintettel a UN-Habitatra, az új városfejlesztési keretrendszerre és az ENSZ első kettő, lakhatással és fenntartható városfejlesztéssel kapcsolatos konferenciájára.

A "fenntarthatóság és Budapest" című panelbeszélgetés előtt levetítésre került egy rövid videófilm arról, hogy az új városfejlesztési keretrendszert miként valósítják meg Bécsben. A beszélgetés résztvevői között volt Dr. Kocsis János a Magyar Urbanisztikai Társaság alelnöke, Kováts Bence a Habitat for Humanity Magyarország képviselője, és a Mindspace alapítója Kobrizsa Ádám. Kováts Bence bemutatta a magyarországi lakáspolitikát és annak hatásait a budapesti lakhatási feltételekre nézve, ugyanakkor kiemelte, hogy milyen lépésekre lenne szükség annak érdekében, hogy a magyar lakhatási helyzet megfeleljen az ENSZ új városfejlesztési keretrendszerének. Dr. Kocsis János a dzsentrifikáció és a szuburbanizáció hatásait mutatta be Budapestre vonatkozóan. Kobrizsa Ádám pedig megosztotta elképzeléseit azzal kapcsolatban, hogy az egyénnek milyen lehetősége van a városi élet, a várostervezés és a várospolitika formálására.

Az eseményt az IDSA, a UNIS Vienna és a MENSZT közösen szervezték a brüsszeli UN-Habitat iroda támogatásával.