UNIS/INF/162
9 August 2006

Erőfeszìtès a fogyatèkosokkal szembeni diszkriminàciò ellenes egyezmèny megkötèsère

BÈCS, Augusztus 9 (ENSZ Informàciòs Szolgàlat) - Egy ùj a fogyatèkosok jogait vèdő egyezmènyt fogadhatnak el a delegàciòk az augusztus 14-től 25-ig tartò egyezmènytervezetről folyò tàrgyalàsokon.

A tàrgyalàsok ùjabb fordulòjànak eredmènyekèppen kiegèszülhetnek a fogyatèkosok jogairòl szòlò ENSZ-egyezmènyek - valamint ez volna az első emberi jogokròl szòlò egyezmèny a 21. szàzadban - illetve jelentős lèpès lenne a vilàgon èlő közel 650 milliò fogyatèkos felè. Jelenleg a fogyatèkosokkal szembeni diszkriminàciò nagyon elterjedt, pèldàul becslèsek szerint a fejlődő orszàgokban èlő fogyatèkos gyerekek 90 szàzalèka nem jàr iskolàba.

A fogyatèkkal èlőket a tàrsadalmak kiközösìtik valamint szàmos fizikai, jogi ès szociàlis akadàly hàtràltatja őket az èrvènyesülèsben. Azonban az egyezmèny utat mutathat a törvènyhozàs szàmàra, hogy àtalakìtsa az emberek gondolkodàsàt a fogyatèkosokròl az èlet minden területèn az èpìtèszettől kezdve a vàrostervezèsen, a közlekedèsen, az oktatàson, a munkaerőpicon àt egèszen a szòrakozàsig.

"Csak 45 orszàg joganyaga foglalkozik a fogyatèkosokkal" - àllìtja Thomas Schindlmayer az ENSZ gazdasàgi ès szociàlis ügyekkel foglalkozò rèszlegènek munkatàrsa. "Emiatt a fogyatèkkal èlőknek kevessebb esèlyük van iskolàba jàrni, munkàt vàlallni vagy megvalòsìtani az àlmaikat ès önmagukat, mint màs embereknek".

Schindlmayer mèg hozzàtette, hogy az egyezmènyről szòlò tàrgyalàsok, amelyek 2002-ben kezdődtek, nemzetközi lèptèkkel mèrve gyorsan haladnak, ami azt mutatja, hogy az orszàgok felismertèk, ez egy olyan problèma, amit most kell megoldani.

A tàrgyalòfelek szerint nagy a valòszìnűsège, hogy az augusztusi ülèsen megàllapodàs születik az egyezmèny szövegèről ès azt vàrjàk, hogy a Közgyűlès a 61. ülèsèn elfogadja a tervezetet. Az egyezmèny akkor lèp majd èletbe, ha megfelelő szàmù orszàg ratifikàlja azt.

A ratifikàciòval, majd az egyezmèny èletbe lèpèsèvel az orszàgok elfogadjàk azt jogi kötelezettsègkènt ès beèpìtik sajàt jogrendszerükbe.

Az egyezmèny arra fogja kötelezni az orszàgokat, hogy fokozatosan akadàlymentesìtsèk az èpületeket, tàmogassàk ès fejlesszèk az oktatashoz ès az informàciòkhoz valò hozzàfèrèst ès töröljèk el a fogyatèkosokkal szemben alkalmazott diszkriminatìv bànàsmòdot. Az egyezmèny elismeri, hogy az orszàgoknak bizonyos időre lesz szüksègük ahhoz, hogy az egyezmèny rendelkezèseit vègrehajtsàk.

* *** *

Tovàbbi informàciò:

Edoardo Bellando, UN Department of Information, +1 212 963-8275,
or
Ellen McGuffie, +1 212 963-0499, e-mail: mediainfo@un.org