Sajtóközlemények

UNIS/INF/285
2008. szeptember 24

Az állampolgárok csatlakoznak az Egyesült Nemzetekhez a világ vezetőinek való béke jelzés küldésében

Bécs, szeptember 24. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az Egyesült Nemzetek 2008-as Béke Nemzetközi Napja alkalmából indított kampányának célja olyan határozott jelzés küldése volt a békéért, mely világszerte olvasható, hallható és érzékelhető. Az embereknek a világ minden tájáról lehetőségük volt közvetlenül kommunikálni a világ vezetőivel azáltal, hogy elküldték békeüzenetüket az Egyesült Nemzetekhez a szeptember 21-i Béke Nemzetközi Napja előtti hetekben.

132 országból, több mint 140.000 ember küldte el üzenetét, melyeket 2008. szeptember 23-án mutatták be a világ vezetőinek az ENSZ Közgyűlésén.

Az Egyesült Nemzetek bécsi Információs Szolgálata arra kérte az állampolgárokat, hogy küldjék el személyes üzeneteiket a szervezet weboldalán és e-mailen keresztül. A Bécsi Nemzetközi Központ látogatóinak is lehetőségük volt kártyákon békeüzeneteket hagyni a főbejárat aulájában található kiállításon.

Dr. Danilo Tuerk, Szlovénia Köztársasági Elnöke is hallatta hangját a kampányban békeüzenetének elküldésével: "A béke mindannyiunk számára érték és mind vágyunk rá. Létezzen örökké. Vessünk véget a konfliktusnak és hagyjuk, hogy a józan ész győzedelmeskedjen. A Béke Nemzetközi Napja lehetőséget nyújt egyéneknek, csoportoknak, népeknek és államoknak, hogy figyelmüket a jövőnek szenteljék, egy jobb életért gyermekeiknek, maguknak és mindenkinek, aki tiszteli magát és másokat."

Ban Ki-moon, az ENSZ Főtitkára ezzel az üzenettel csatlakozott a kampányhoz: "A Béke Nemzetközi Napján arra kérem a világ vezetőit és a világ népeit, hogy egyesítsék erőiket a konfliktusok, a szegénység és az éhínség leküzdése érdekében és az emberi jogokért mindenki számára."

A bécsi ENSZ Információs Szolgálathoz küldött üzenetek az állampolgárok béke iránti erős vágyát fejezik ki olyan egyszerű és figyelemre méltó szavakkal, mint:

"A béke azt jelenti, hogy bármit mondhatsz és biztonságban érezheted magad bárhol is vagy. A béke szabadság és biztonság. Másrészről, a háború rabszolgaság és halál."

"Köss békét önmagaddal és add tovább másoknak: embereknek, kultúráknak, a természetnek."

"Nem lesz béke a világon, amíg nem bánunk ugyanúgy másokkal, mint ahogy szeretteinkkel."

További békeüzenetek megtekintéséhez kérjük, látogasson el az ENSZ Információs Szolgálat weboldalára: www.unis.unvienna.org

***

A Béke Nemzetközi Napját az Egyesült Nemzetek 1981-ben honosította meg az évenkénti globális erőszakmentesség és fegyverszünet betartására. Minden évben, az emberek a világ minden részén különböző módon róják le tiszteletüket a béke előtt szeptember 21-én.

* *** *
További információ:
Sonja Wintersberger
Public Information Officer, UNIS Vienna
Telephone: (+43-1) 260 60-3430
E-mail: sonja.wintersberger@unvienna.org