Sajtóközlemények

UNIS/SGSM/035
január 24 2008

Az ENSZ-főtitkár

Üzenete a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapja alkalmából

 Január 27 2008

Bécs, január 24  (ENSZ Információs Szolgálat) - Január 27-én tartjuk a harmadik Nemzetközi Holokauszt Emléknapot. Ezen a szertartásos napon, az Egyesült Nemzetek Közgyulése egyhangúan kinyilvánítja, hogy együttérzünk a Holokauszt túléloivel és az áldozatok családjaival mindenütt a világon. Azok számára, akik azt állítják, hogy a Holokauszt nem történt meg vagy eltúlzott, azzal válaszolunk, hogy elismételjünk azon szándékunkat, hogy kifejezzük tiszteletünket minden ártatlan férfi, no és gyermek iránt, akit lemészároltak a nácik és buntársaik. Gyászoljuk a zsidóság egyharmadának - és más kisebbségekhez tartozók - módszeres népirtását, mely számtalan értéktol fosztotta meg a világot.

Azonban nem elég emlékezni, tisztelettel adózni és gyászolni a halottakat. Emellett oktatnunk, nevelnünk és törodnünk kell az élokkel is. Erosítenünk kell gyermekeinkben a felelosség érzését, hogy olyan társadalmakat építhessenek, melyek védik és támogatják minden polgár jogait. A különbözoség tiszteletére kell nevelnünk oket mielott az intolerancia gyökeret ereszthet, és arra, hogy éberek legyenek, ha ez a veszély fenyeget. Meg kell nekik adnunk a bátorságot és az eszközöket, hogy jó döntéseket hozzanak, és hogy cselekedjenek a gonosszal szemben.

Az idei év különleges alkalmat nyújt nekünk erre, hiszen most ünnepeljük az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának hatvanadik évfordulóját. Ezen évforduló egész évében az Egyesült Nemzetek Szövetsége arra törekszik, hogy a világon mindenhova eljuttassa a "Méltóságot és Igazságot Valamennyiünknek" eszméjét. A kampány emlékeztet minket, hogy a világban mely még mindig nem tért magához a Holokauszt szörnyuségeitol, az Egyetemes Nyilatkozat volt az elso globális kinyilatkoztatása annak, amit sokan mára természetesnek vesznek: minden emberi lény természetes méltósága és egyenlosége.

Soha ne vegyük maguktól érthetodonek emberi jogainkat. Meg kell oket erosítenünk, óvnunk és védelmeznünk, gondoskodnunk kell róla, hogy ezen jogok létezése eleven valóság legyen -- hogy mindenhol, mindenki a világon ismeri, érti és élvezi oket. Gyakran pont azokat kell tájékoztatni a Nyilatkozat létezésérol, akiknek a legnagyobb szüksége van emberi jogaik védelmére - és a Nyilatkozat értük létezik.

Ma mindenhol ezekre a jogokra emlékeztetjük az embereket. Emlékezünk azokra, akiknek a jogait brutálisan meggyalázták Auschwitzban és máshol, népirtások és atrocitások során azóta is. Megfogadjuk, hogy alkalmazzuk a holokauszt tanulságait a saját és a következo generációk életében. Ezen a nemzetközi emléknapon kötelezzük el magunkat újra erre a célra.

* *** *