Sajtóközlemények

UNIS/SGSM/069
2008. szeptember 29.

Ban Ki-moon, ENSZ Főtitkár:

 "Váltsuk valóra a minden korosztály számára élhető társadalom álmát"

2008. október 1, Üzenet az idősek nemzetközi napja alkalmából

Bécs, 2008. október 1. (ENSZ Információs Szolgálat) - Idén az idősek nemzetközi napjának témája az "Idősek Jogai". A téma azért különösen időszerű, mert ebben az évben ünnepeljük az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának hatvanadik évfordulóját.

Az idősek függetlenségének, részvételének és méltóságának előmozdítása már régóta szerepel az Egyesült Nemzetek napirendjén, és ez a Madridi Nemzetközi Idősügyi Cselekvési Terv (Madrid International Plan of Action on Ageing) végrehajtásának központi kérdése is. Hat évvel ezelőtt az idősödéssel kapcsolatos második világtalálkozón, a Terv elfogadásával az ENSZ tagállamok kötelezettséget vállaltak arra, hogy "eltörlik a diszkrimináció minden formáját, a kor-alapú diszkriminációt is beleértve." Felismerték, hogy "biztosítani kell, hogy az emberek idős korukban is teljes, egészséges, és biztonságos életet éljenek, valamint azt, hogy aktívan részt vehessenek társadalmuk gazdasági, társadalmi, kulturális és politikai életében." Emellett azt is elhatározták, hogy "növelik az idősek méltóságának elismerését és, hogy eltörlik az elhanyagoltság, a durva bánásmód és az erőszak minden formáját."

E kötelezettségvállalás ellenére a világ sok részén az idősek jogait napról napra megsértik. Az időseknek gyakran diszkriminációval kell szembenézniük munkahelyükön. Környezetükben az elismerés és a tisztelet hiányát tapasztalhatják. Megfoszthatják őket a társadalmi, gazdasági, kulturális és politikai ügyekbe való beleszólástól, az azokban való teljes jogú részvételtől. A leginkább nyugtalanító tényező az, hogy sok országban az idősek elhanyagolása, a velük való durva bánásmód és az ellenük irányuló erőszak nem számít ritka, vagy egyedi esetnek.

A Madridi Akcióterv egyik fontos pillére annak elismerése, hogy az idősek fontos szerepet játszanak a társadalomban. A Terv idei, első áttekintése és értékelése nyilvánvalóvá tette, hogy nemzeti szinten sokkal többet kell még tenni az idősek támogatása érdekében: bevételi forrásaik biztonságát és szociális védelmüket szavatolni kell, továbbá gondoskodni kell minőségi egészségügyi ellátásukról és hosszú távú gondozási szolgáltatásokat kell biztosítani számukra. Ahhoz, hogy ezt elérjük, az idősödést is figyelembe vevő nemzeti politikákon nagymértékben javítani kell, és ezzel egyidejűleg az idősek ügyét egy szélesebb politikai keretrendszerbe kell foglalni.

Ez a világnap lehetőséget nyújt arra, hogy ösztönözzük a párbeszédet az idősek jogainak előmozdításáról, és megerősítsük a társadalomban való teljes jogú részvételük biztosítását célzó partnerségeket. Kettőzzük meg erőfeszítéseinket az idősek jogainak előmozdítása érdekében, és váltsuk valóra a minden korosztály számára élhető társadalom álmát.

* *** *