Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/518
2014. április 7.

Az Egyesült Nemzetek Főtitkára Ban Ki-Mun:

Üzenete a ruandai népirtás 20. megemlékezésének alkalmából

2014. április 7.

BÉCS, április 7. (ENSZ Információs Szolgálat) - 20 év telt el a ruandai népirtás óta. Világszerte összegyűlnek az emberek, hogy "Emlékezzenek, Egyesüljenek, Megújuljanak."

Mindig emlékezni fogunk a több mint 800 000 kegyetlenül meggyilkolt ártatlan emberre, amikor tisztelettel adózunk a túlélők bátorságának és erejének.

Erőt merítünk abból, hogy a ruandai emberek képesek egyesülni és megmutatni, hogy a megbékélés még egy ilyen hatalmas tragédiát követően is lehetséges.

Tisztelettel adózunk elkötelezettségüknek, hogy megújítják országukat és kikövezik az utat egy biztonságos és virágzó jövő számára.

Megtisztelő számomra, hogy meghívást kaptam a megemlékezésre és Ruandában lehetek, hogy az ország embereivel megfigyeljem ezt az ünnepélyes pillanatot.

Bátorítani fogom Ruanda embereit és kormányát, hogy folytassák a mindent átfogó energia előmozdítását, amelyre szükség van a gyógyuláshoz és megbékéléshez, valamint bátorítom őket, hogy mélyítsék az emberi jogok iránti tiszteletet.

Ez határozottan egy békés jövő felé tereli az országot, és hasznos lesz az egész Nagy Tavak régióban, amely továbbra is a népirtás hatásával birkózik.

Együtt kötelezzük el magunkat amellett, hogy emlékezünk, egyesülünk és megújulunk a ruandai emberekért és cselekedeteinkkel világszerte megakadályozzuk a népirtást.

* *** *