Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/633
2015. május 27.

Az Egyesült Nemzetek Főtitkára Ban Ki-Mun:

Üzenete a békefenntartók nemzetközi napján

2015. május 29.

BÉCS, május 29. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az idei békefenntartók nemzetközi napja egybeesik az Egyesült Nemzetek 70. évfordulójával, amely kiváló lehetőséget ad arra, hogy tisztelettel adózzunk a kéksisakosok felbecsülhetetlen hozzájárulásának az ENSZ büszke történelméhez. Az Egyesült Nemzetek békefenntartása tartalommal töltötte meg az ENSZ alapokmányának azon célját, amely kimondja, hogy egyesítsük erőinket a nemzetközi béke és biztonság fenntartására. Az éveken át tartó küzdelmet és áldozatot követően, az ikonikus kéksisak mára emberek milliói számára jelent reményt a békére a háború sújtotta területeken.

Az ENSZ-békefenntartás elősegíti a tehermegosztást, amely a kockázatokat és lehetőségeket is kiterjeszti mind a nagy, mind a kis országokra, valamint a fejlett és a fejlődő világra. Támogatom azt a 122 katonai és rendőri erővel hozzájáruló országból származó több mint 107 000 egyenruhás békefenntartót, akik jelenleg a 16 békefenntartó misszióban szolgálnak.

Az Egyesült Nemzetek 70 éve során 71 békefenntartó misszió létrehozására került sor. Több mint egy millió ember szolgált békefenntartóként ezekben a missziókban, segített országoknak elnyerni függetlenségüket, támogatott történelmi választásokat, megvédte a civil lakosságot, leszerelte volt kombattánsok százezreit, jogállamot hozott létre, népszerűsítette az emberi jogokat, valamint olyan feltételeket teremtett a menekültek és belső menekültek számára, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy visszatérhessenek otthonaikba. Mindannyian büszkék lehetünk ezekre az eredményekre.

Manapság az ENSZ-békefenntartók új globális jelenségekhez alkalmazkodnak, beleértve az aszimmetrikus fenyegetéseket a világ legnagyobb kihívást jelentő helyein. Modernizáltuk műveleteinket, új technológiákat vezettünk be, szélesítettük támogatóink körét és megerősítettük együttműködésünket a regionális szervezetekkel.

Ugyanakkor, az igények messze meghaladják az erőforrásokat. Jobb finanszírozásra, képzésekre és felszerelésre van szükségünk. Csapatainknak és rendőri erőinknek sokkal összetettebb feladatokat kell végrehajtaniuk, miközben a legmagasabb színvonalú irányításnak kell megfelelniük. Szükségünk van arra, hogy a fejlett országok visszatérjenek történelmi befolyásos szerepükhöz a csapatok küldése terén. Erősebb politikai támogatásra van szükségünk azoktól a tagállamoktól, amelyek a missziók engedélyezéséért, finanszírozásukért, valamint a katonai és rendőri erőkkel való ellátásukért felelősek.

Létrehoztam egy magas szintű független testületet az ENSZ békefenntartó műveletei, - mind a békefenntartó, mind a különleges politikai missziók - mai helyzetének és felmerülő jövőbeli szükségleteinek felmérésére annak érdekében, hogy megismerjük, miként alkalmazkodhatunk legjobban ezekhez az új kihívásokhoz. Ez lesz az első áttekintés 2000 óta, és alig várom a merész és átfogó javaslatokat.

Ma tisztelettel adózunk azok emlékének, akik a béke szolgálata során veszítették el életüket, valamint minden nőnek és férfinek, akik az eszmét tovább viszik, miközben a terepen szolgálnak. Több mint 3300 békefenntartó vesztette életét az ENSZ-zászló szolgálata során, beleértve azt a 126 békefenntartót, akik tavaly vesztették életüket. A kockázatok egyre nagyobbak, mivel a békefenntartókat már pokolgépek és összetett terrorista támadások is fenyegetik.

Miközben az Egyesült Nemzetek hét évtizedére emlékezünk, vállaljunk mindannyian szerepet abban, hogy biztosítsuk ennek a fő ENSZ-vállalkozásnak a hatékonyságát.

* *** *