Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/640
2015. június 20.

Az Egyesült Nemzetek Főtitkára Ban Ki-Mun:

Üzenete a menekültek világnapján

2015. június 20.

BÉCS, június 20. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az idei menekültek világnapján emlékezzünk emberek millióinak helyzetére világszerte, akik konfliktusok és üldöztetés miatt kényszerültek elhagyni otthonaikat. 2014 végére az eddigi legtöbb, 59,5 millió embert kényszerítettek erőszakkal otthona elhagyására a világon. Ez azt jelenti, hogy jelenleg minden 122 emberből 1 ember menekült, belső menekült vagy menedékkérő.

A Szíriában zajló összecsapások, ahogyan a válságok Irakban, Ukrajnában, Dél-Szudánban, a Közép-afrikai Köztársaságban, Északkelet-Nigériában és Pakisztán egyes részein, az erőszakos elüldözések megdöbbentő növekedéséhez és felgyorsulásához vezettek. 2014-ben 42 500 ember vált menekültté, menedékkérővé vagy belső menekültté naponta. Ez a szám négy év alatt lett négyszer akkora, mint azelőtt. Ugyanakkor számos régóta fennálló konfliktus továbbra is megoldatlan maradt és három évtized alatt a hazatért menekültek száma tavaly volt a legalacsonyabb. Az elhúzódó menedékben való lét jelenleg átlagosan 25 évig tart.

A gyökereiktől megfosztott emberek egyre többen keresnek védelmet az üldöztetéstől és erőszaktól. Többüknek nincs más esélye a biztonság elérésére, mint veszélyes eszközök igénybevétele, ahogy láthattuk az összetákolt csónakok használatát a Földközi-tengeren, Délkelet-Ázsiában és más helyeken. Az ilyen időszakokban nélkülözhetetlen, hogy a kormányok és társadalmak világszerte újra elkötelezzék magukat amellett, hogy menedéket és biztonságot nyújtanak azoknak, akik a konfliktusok és üldöztetés miatt mindenüket elvesztették. A menekültek 86 százaléka a fejlődő világban él egy mindinkább túlfeszített humanitárius válaszadási rendszeren belül és éppen ezért a nemzetközi szolidaritás és tehermegosztás szükséges ahhoz, hogy az elüldözött közösségek és befogadóik szükségeinek kielégítése találkozzon.

A menekültek olyan emberek, mint akárki más, mint te vagy én. Mindennapi életüket élték mielőtt elüldözték őket és a legnagyobb álmuk az, hogy megint normális életet éljenek. Az idei menekültek világnapján újra hívjuk elő közös emberségünket, ünnepeljük a toleranciát és különbözőséget, valamint tárjuk ki szívünket a menekültek előtt mindenhol.

* *** *