Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/683
2015. október 22.

Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár:

Üzenete az ENSZ napján

2015. október 24.

BÉCS, október 24. (ENSZ Információs Szolgálat) - A világ országai számára a nemzeti lobogó a büszkeséget és a hazafiságot jelenti. De van egyetlenegy zászló, amely mindannyiunkhoz tartozik.

Az Egyesült Nemzetek kék zászlaja jelentette számomra a reményt, miközben felnőttem a háborús Koreában.

Hét évtizeddel a létrehozását követően az Egyesült Nemzetek továbbra is jelzőfényként szolgál az egész emberiség számára.

Az Egyesült Nemzetek minden nap élelemmel látja el az éhezőket, és menedéket biztosít az otthonukból elüldözöttek számára.

Az Egyesült Nemzetek védőoltást ad gyermekeknek, akik annak hiányában meghalnának megelőzhető betegségekben.

Az Egyesült Nemzetek kiáll mindenki emberi jogainak védelméért tekintet nélkül fajra, vallásra, nemzetiségre, nemre vagy szexuális orientációra.

Békefenntartóink a válságok harcterében vannak, mediátoraink pedig a háborúzó feleket ültetik egy asztalhoz a béke elérése érdekében. Humanitárius munkásaink gyakran a csalóka környezetet eltűrve nyújtanak életmentő segítséget.

Az Egyesült Nemzetek 7 milliárd emberért, vagyis az egész emberiségért dolgozik, valamint törődik Földünkkel, amely az egyetlen otthonunk.

Az Egyesült Nemzetek sokszínű és tehetséges munkatársai keltik életre az ENSZ alapokmányában foglaltakat.

A 70. évforduló lehetőséget ad arra, hogy elismerjük az ENSZ-ben dolgozók elkötelezettségét és, hogy tisztelettel adózzunk azok emlékének, akik a legnagyobb áldozatot hozták meg szolgálatuk során.

A világ számos konfliktussal néz szembe, amelyek során fájdalmasan szembetűnnek a kollektív nemzetközi cselekvés korlátai. Ugyanakkor nem képes egyetlen egy ország vagy szervezet sem arra, hogy a ma kihívásait egyedül oldja meg.

Továbbra is az ENSZ alapokmány időtlen értékeinek kell vezetnie minket utunk során és közös felelősségünk az, hogy "egyesítsük erőinket", "mi, az Egyesült Nemzetek népeinek" szolgálata érdekében.

A 70. évforduló alkalmából világszerte emlékművek és épületek lesznek megvilágítva az ENSZ kék színével. Miközben erre a jelentős évfordulóra emlékezünk, kötelezzük el magunkat újra amellett, hogy egy jobb és fényesebb jövőt alakítsunk ki mindenki számára.

* *** *