Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/850
2017. december 15.

António Guterres ENSZ-főtitkár:

Üzenete a migránsok nemzetközi napján

2017. december 18.

BÉCS, december 15. (ENSZ Információs Szolgálat) - A migránsok nemzetközi napján elismerjük a társadalmakhoz való hozzájárulásukat és megünnepeljük a világ 258 millió migránsának életerejét.

Cáfolhatatlan bizonyítékok mutatják, hogy a migránsok gazdasági, társadalmi és kulturális előnyöket hoznak minden közösségbe. Ennek ellenére az ellenségesség sajnos világszerte terjed a migránsokkal szemben. A migránsok iránti szolidaritás soha nem volt sürgetőbb, mint most.

A migráció mindig elkísért bennünket. Az emberek időtlen idők óta elvándoroltak a jobb lehetőségek és a jobb élet reményében. A klímaváltozás, a demográfia, az instabilitás, a növekvő egyenlőtlenségek, a jobb élet iránti vágyakozás és a munkaerőpiac kielégítetlen szükségletei nem segítik elő a maradni akarást.

Nemzetközi összefogásra van szükségünk egyrészt ahhoz, hogy biztosítsuk a migrációból származó előnyök megfelelő elosztását, másrészt ahhoz, hogy minden érintett emberi jogait megfelelően megvédjük, ahogy azt a 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszer is elismeri.

Tavaly a világ vezetői elkötelezték magukat amellett, hogy 2018-ban elfogadják a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról szóló globális egyezményt. Miközben előre tekintünk, kötelezzük el magunkat amellett, hogy a migrációt mindenki számára működővé tesszük.

* *** *