Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/935
2019. május 24.

Az ENSZ-főtitkár

Üzenete az ENSZ-békefenntartóinak nemzetközi napján

2019. május 29.

Ma tisztelettel adózunk annak a több mint egy millió férfinek és nőnek, akik valaha az Egyesült Nemzetek Szervezetének békefenntartójaként szolgáltak az 1948-as első missziónk óta.

Emlékezünk arra a több mint 3800 alkalmazottra, akik a legnagyobb áldozatot hozták.

Továbbá kifejezzük legnagyobb hálánkat a ma világszerte szolgáló 100 000 polgári, rendőri és katonai békefenntartónak, és az ezeket a bátor és elkötelezett nőket és férfiakat küldő országoknak.

Idén van 20 éve, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa először hagyott jóvá egy olyan missziót, amelynek mandátuma a civilek védelme volt.

A békefenntartók nap mint nap megvédik a férfiakat, a nőket és a gyerekeket az erőszaktól, gyakran nagy személyes kockázat árán.

Hasonló szellemiségben az idei nemzetközi napon először adjuk át a Mbaye Diagne századosról elnevezett kivételes bátorságért járó kitüntetést.

Tisztelettel adózunk a malawi Chancy Chitete közlegénynek, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban szolgált és békefenntartó társai életének megmentése közben vesztette életét.

Az ENSZ békefenntartása egy létfontosságú befektetés a globális békébe és biztonságba.

Ugyanakkor erős nemzetközi elkötelezettséget kíván.

Ezért indítottuk el a "Fellépés a békefenntartásért" elnevezésű kezdeményezést, amelynek célja, hogy misszióink erősebbé és biztonságosabbá váljanak, és jobban megfeleljenek a jövőbeni kihívásoknak.

Milliók számára a világon a konfliktusok sújtotta helyzetekben a békefenntartás egyrészt szükségszerűséget, másrészt reményt is jelent.

Dolgozzunk közösen azon, hogy a békefenntartás hatékonyabbá váljon az emberek védelme és a békére való törekvés érdekében.

Köszönöm.

* *** *