Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/941
2019. június 4.

Az ENSZ-főtitkár

Üzenete a környezetvédelmi világnapon

2019. június 5.

Az idei környezetvédelmi világnap témája a légszennyezés. Világszerte a nagyvárosoktól a kis falvakig az emberek szennyezett levegőt lélegeznek be. A becslések szerint a világon minden tíz ember közül kilencen annyi légszennyező anyagot lélegeznek be, amely meghaladja az Egészségügyi Világszervezetnek a levegő minőségére vonatkozó irányelveit. Ennek következtében csökken a várható élettartam és kárt szenvednek a gazdaságok a bolygón mindenhol.

A levegő minőségének javítása érdekében ismernünk kell az ellenségünket. A légszennyezettséggel összefüggő elhalálozásokat vagy megbetegedéseket apró részecskék okozzák, amelyek minden levegővételnél áthatolnak védekezőrendszerünkön. Ezek a részecskék nagyon sok forrásból származnak: az erőművekhez és a szállításhoz használt fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből, vegyi anyagokból és a bányászatból, a szemét szabadtéri elégetéséből, az erdő- és tarlóégetésből, valamint a füstös konyhai és fűtőanyagok benti használatából, amelyek a fejlődő világ legnagyobb problémái.

Évente hét millió ember hal meg a légszennyezettség miatt, sokaknak pedig olyan hosszú távú egészségügyi problémái alakulnak ki, mint az asztma, emellett gyengül a gyermekek kognitív fejlődése is. A Világbank szerint a légszennyezettség több mint öt billió amerikai dollárba kerül a társadalmaknak évente.

Számos légszennyező anyag hozzájárul a globális felmelegedéshez is. A feketeszén példa ezekre. Keletkezzen dízelmotorokból, szemétégetésből, koszos tűzhelyekből, a szennyezés rendkívül veszélyes belélegzés esetén. Az ilyen anyagok kibocsátásának csökkentése nem csak a közegészségügyet fejlesztené, hanem akár fél Celsius-fokkal csökkentené a globális felmelegedést a következő évtizedekben.

Ezek alapján a légszennyezettség elleni fellépés dupla lehetőséget jelent, ugyanis sok sikeres kezdeményezés van, amely tisztítja a levegőt és egyúttal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ilyenek a szénerőművek kivezetése, a kevésbé szennyező ipar, szállítás és házi tüzelőanyagok népszerűsítése. A megújuló energiaforrásokba való befektetés felülmúlja a fosszilis tüzelőanyagokét minden évben, a tiszta energia növekedése pedig átfogóan segít. A környezetkímélőbb szállítás is egyre jellemzőbb a világon.

Az ezekhez hasonló, a levegő minőségét javító és a klímaváltozás ellen fellépő kezdeményezések adnak okot a reményre. Mindenkit arra sürgetek, aki részt vesz az általam szeptemberre összehívott klímacsúcson, hogy merítsenek motivációt az ilyen példákból. Nincs olyan ok, amiért a nemzetközi közösség ne tudna cselekedni. Példaként szolgál a Montreáli Jegyzőkönyv. A tudósok beazonosították a közösség és a bolygó egészségét fenyegető súlyos veszélyt, majd a kormányok a vállalatokkal közösen léptek fel az ózonréteg sikeres védelme érdekében.

Ma egy ugyanilyen sürgős válsággal állunk szemben. Itt az idő, hogy határozottan cselekedjünk. Egyértelmű az üzenetem a kormányok számára: a környezetszennyezési adó bevezetése, a fosszilis tüzelőanyagok támogatásának megszüntetése és az új szénerőművek építésének leállítása. Zöld gazdaságra és nem szürkére van szükségünk.

Az idei környezetvédelmi világnapon azt kérem Önöktől, hogy mindannyian tegyünk azért, hogy könnyebben tudjunk lélegezni. A politikusokra és a vállalkozásokra gyakorolt nyomástól kezdve a saját szokásaink megváltoztatásáig, képesek vagyunk csökkenteni a szennyezettséget és legyőzni a klímaváltozást.

* *** *